Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Одборници градске скупштине од Владе траже средства за изградњу Средњошколског центра Источна Илиџа

Извор: Филтер/Срна

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас информације о стању борачко-инвалидске заштите, као и секундарне и терцијарне здравствене заштите на подручју града.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је једногласно подржана информација Болнице “Србија”, која биљежи напредак, али увијек може бити боље.

Он је истакао да се у информацији наводи да је Болница “Србија” почетком ове године извршила 20 одсто више услуга од плана, а исти тај тренд је био и у прошлој години.

“Једногласно смо подржали извјештај Болнице “Србија”. То је изазов за ово руководство, а за нас у граду прилика да хвалимо оно што је добро, али и критикујемо”, истакао је Ћосић и додао да је Скупштина града за специјализације доктора ове здравствене установе, као и за плаћање љекара специјалиста обезбиједила 100.000 KМ.

Како је наведено у информацији, у прошлој години одобрен је већи број специјализација за младе љекаре запослене у Болници. Такође, ангажовани су искусни специјалисти који, уз домаћи кадар, врше операције у Болници “Србија”.

Одборници су усвојили и извјештај о утрошку финансијских средстава за средње школе у 2021. години. Једногласно је усвојен закључак који су предложили одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, којим се од Владе Републике Српске тражи да обезбиједи средства за изградњу нове зграде Средњошколског центра на подручју општине Источна Илиџа.

Подсјећамо, Општина Источна Илиџа је раније купила земљиште и обезбиједила неопходне прикључке. Планирано је да се нова зграда гради иза Тржног центра Бинго.

“Добар здравствени и школски систем у једном граду и његовим општинама су гарант опстанка и привлачења становништва. То се повезује и са сектором привреде, културним, спортским и свим осталим сегментима живота”, истакао је градоначелник Источног Сарајева.

Усвојене су и двије одлуке о боравишној такси која је повећана са досадашње двије на три KМ и паушалној боравишној такси која је повећана са 30 на 50 KМ, а коју плаћају власници апартмана за смјештај. Паушална цијена односи се на један кревет и тај износ плаћа се на годишњем нивоу.

Средства која се прикупе по основу боравишне таксе су приход Туристичке организације који се намјенски употребљава за промоцију туризма, а инспекција ће ригорозније радити у овом сегменту, поручује градоначелник.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић истакао је да су одборници данас већину тачака усвојили једногласно јер сматрају да су информације квалитетно урађене.

Шаровић је нагласио да је Kлуб СДС-а подржао и извјештај Болнице “Србија” јер је он позитиван, види се велики помак у раду ове здравствене установе.

“Опозиција није ту само да критикује, већ и да подржи ако је нешто у протеклом периоду урађено квалитетно”, рекао је Шаровић.

Он је нагласио да је Kлуб СДС-а подржао и информацију о стању борачко-инвалидске заштите, јер је град у буџету за 20.000 KМ повећао издвајања за ову категорију становништва.

Према његовим ријечима, одборници СДС-а траже да на дневном реду наредне Скупштине града буде и ребаланс буџета, јер је град остао без 1.600.000 KМ од планираних комуналних накнада.

Предсједник Скупштине града Бранко Kороман истакао је да је усвојена информација о раду подручног центра Пореске управе у Источном Сарајеву у којој је наведено да су приходи по пореским основама већи од 10 до 15 одсто.

Он је истакао да инспекција и Пореска управа морају да евидентирају све привредне субјекте да не би сав терет био на регистрованим привредним субјектима, већ и на онима који остварују одређени промет, а нису регистровани.

Filter 2019