Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Obilježen Dan četvrtog bataljona Vojne policije VRS

Izvor: Srna

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomenik “Slava srpskom borcu” u Istočnom Sarajevu danas je obilježen Dan Četvrtog bataljona Vojne policije koji je djelovao u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/.
Sekretar Udruženja veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragan Pjević rekao je novinarima da je kroz Četvrti bataljon prošlo 409 boraca od kojih je 21 poginuo.

Pjević je naveo da je 30 vojnika odlikovano najvišim vojnim priznanjima.

On je podsjetio da je prije pola vijeka, 1972. godine, formiran 288. bataljon Vojne policije, tada kao jedinica pod direktnom komandom Sarajevske armijske oblasti, koji je bio smješten u sarajevskoj kasarni “Viktor Bubanj”.

“Jedinica je 24. maja 1992. godine nakon višednevne blokade, a po ranijem sporazumu JNA i Predsjedništva BiH, napustila kasarnu Viktor Bubanj i izmještena je u kasarnu Slobodan Princip Seljo u Lukavici”, rekao je Pjević.

Pripadnik vojne policije Danilo Beribaka podsjetio je da je od ljudstva koje je pristupilo VRS 25. maja 1992. godine formiran Četvrti bataljon Vojne policije koji je kao prištabska jedinica đelovao u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Filter 2019