Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Obilježen Dan odbrane Ilidže

Izvor: Srna

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, dala je ogroman doprinos u odbrani Srpske, istaknuto je danas na obilježavanju 30 godina od odbrane Ilidže u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac istakao je da se žestok napad na Ilidži dogodio 22. aprila 1992. godine, a onda i 14. maja s ciljem da muslimanske jedinice ovladaju Srpskom Ilidžom.

On je naglasio da su samo Ilidžanci, bez bilo čije pomoći, svojim junaštvom odbranili svoju teritoriju, jer nisu imali gdje da odu budući da su bili u okruženju.

“Ponosan sam što sam Ilidžanac i što na ovom prostoru nije počinjen nijedan ratni zločin i što smo sačuvali teritoriju zajedno sa svojim porodicama”, naveo je Šehovac.


Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata na području opštine Ilidža poginula su 1.064 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade, koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Parastos poginulim borcima Srpske Ilidže služen je u Hramu Svetog Save u Blažuju, a potom su položeni vijenci na spomen-ploču i spomen-obilježje kod nekadašnje stanice policije na Kuli.

Zamjenik komandanta Ilidžanske brigade i komandant Jurišnog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa Nikola Mijatović rekao je da su danas obilježili drugu od 36 neprijateljskih ofanziva na Srpsku Ilidžu.

“Ilidža je strateški bila najvažnija opština u Srpskom Sarajevu i, zahvaljujući junaštvu srpskih sinova, nismo dozvolili da se uzme pedalj srpske zemlje u Istočnoj Ilidži i Srpskom Sarajevu”, istakao je Mijatović.


On je podsjetio da je u toku proteklog rata na ilidžanske borce bilo upućeno pet neprijateljskih brigada sa oko 20.000 džihadista, kao i da je iz Ilidžanske brigade život za Republiku Srpsku položilo oko 500, a ranjeno 2.350 boraca, što govori koliko su teške i krvave borbe bile u odbrani Srpske Ilidže.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da su na Ilidži bili pravi borci, što ne umanjuje vrijednost svih boraca Republike Srpske.

Tomić je ukazao da je Ilidža bila okružena sa svih strana neprijateljskim snagama, te da su Ilidžanci branili svoje domove jer je na svakoj lokaciji mogao da ih stigne snajper i granata sa neprijateljskih položaja.

“Ako su oni bili spremni da polože živote za Republiku Srpsku, onda i mi danas trebamo da gradimo jedinstvo”, istakao je Tomić i pozvao sve političke partije da se u ovim pitanjima ujedine i očuvaju Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da su Srbi na Srpskoj Ilidži branili svoja ognjišta, da linije nikada nisu pomjerane i svi oni koji su bili na linijama odbrane iza sebe imali svoje porodice.

“To je najveći razlog zbog čega je Srpska Ilidža ostala i opstala”, rekao je Božović i dodao da najmanje što mogu da urade jeste da ne zaborave.

Doktor ratne bolnice “Žica” Milan Pejić naveo je da je 30 godina dug period, ali da neka sjećanja ostaju zauvijek, te podsjetio da je početkom rata 22. aprila 1992. godine u motelu improvizovao prijemnu ambulantu gdje je odmah primio 37 ranjenih Ilidžanaca, koje su komšije ranile.

Prisjećajući se tih početaka, Pejić je rekao da je tada bio problem pružiti pomoć ranjenim i prebaciti ih u bolnicu na Pale.

“Na Palama je formirana bolnica Koran, a mi smo u početku bili prijemno-etažna etapa gdje smo zbrinuli ljude i zaustavili krvarenje, a onda ih transportovali prema Palama”, podsjetio je on i dodao da su prve ranjenike prevezli u kamionu.

Pejić je naglasio da su poslije u Srpsku Ilidžu došli mnogi doktori među kojima i doktor Miodrag Lazić.

Filter 2019