Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Обиљежена крсна слава спомен-цркве у Јошаници

Извор: Срна

Спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници код Фоче прославила је данас своје небеске заштитнике, а тим поводом служена је литургија и обављен славски обред.

Бројни православни народ молитвено се сабрао у цркви изграђеној у сјећање и спомен на невине жртве злочина који се догодио на Никољдан 1992. године, када је на кућном прагу убијено 56 мјештана.

Од прошле године, када је Спомен-црква освештана, све више је мјештана и потомака настрадалих који се на мјесту мучеништва окупљају у молитви. Међу њима је и Весна Тешановић из Источног Сарајева, чији је отац Новак Мићевић страдао у Јошаници. Цркву Светих Ћирила и Методија одабрала је и као мјесто гдје је њена кћерка Ана уведена у Христову вјеру.

“Ова црква много значи свима који су овдје некога изгубили. Жеља ми је била да у њој крстим кћеркицу и тако сам учинила”, рекла је Тешановићева.

Протојереј-ставрофор Ненад Тупеша поручио је да Спомен-црква Светих Ћирила и Методија свједочи да на крви мученика изничу светиње, али и васкрсава вјера у нови живот.

“Повратак народа у ово мјесто још није у великом броју, али га ипак има. То свједочи и овај храм, који васкрсава не само вјеру у народу, него и ово мјесто. Мученици који су овдје скончали и страдали, побијени од руке безбожника, управо јесу залог и темељ на коме почива ово мјесто, као и наш многонапаћени српски и православни народ”, истакао је Тупеша.

У Одбору за изградњу Спомен-цркве у Горњој Јошаници кажу да још има недовршеног посла. Уређење околине, проширење паркинг-простора и изградња помоћних објеката неки су од задатака за наредни период.

“Најважније је да смо овдје постигли велику саборност и да народ долази. Та жеља нам је била главна и сматрам да смо то постигли”, рекао је предсједник Одбора Васо Благојевић. Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић навео је да подршка локалне управе, која је помогла изградњу Спомен-цркве, неће изостати ни убудуће.

“У току је асфалтирање пута за Горњу Јошаницу и испоштовали смо свој завјет према јошаничким страдалницима и овом народу. Уредили смо паркинг, довели струју, довешћемо и воду.

Ово мјесто ће у наредним годинама да буде једно српско светилиште, гдје ће људи да долазе, обављају крштења и вјенчања”, истакао је Вукадиновић. У близини Спомен-цркве, код споменика, служен је парастос јошаничким мученицима. Након славског обреда приређен је и културно-умјетнички програм у којем су наступили фочански гуслари.

Filter 2019