Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Obilježena godišnjica zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj: Pravda mora biti dostižna za sve

Izvor: Agencije

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, porodice žrtava i preživjeli vojnici obilježili su 30 godina od stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u ovoj ulici.

Nakadašnji vojnik JNA Srđan Lukić je naglasio da je i pored brojnih događaja iz prošlosti neophodno gledati u budućnost.

-Da smo imali prije 30 godina obezbjeđenje kao sad ne bismo prošli kroz šta smo prošli. Sinoć sam bio u čaršiji, volio bih sutra doći s porodicom i da ne razmišljam o prošlosti nego da gledamo naprijed. To zavisi ne samo od nas nego i političara koji stalno zveckaju oružjem i drže mlade u strahu. Volio bih da oni koji su odgovorni za zločine na svim stranama odgovaraju da bi se ta istorija zatvorila, da se živi normalno kao prije – istakao je Lukić.

Željko Pantelić, takođe preživjeli vojnik iz Dobrovoljačke ulice kazao je da je  bio stalni učesnik komemoracija i dolazio do 2018. godine.

– Tada su nam cvijeće i svijeće bacili u Miljacku. Mislim da je to bila sramota, ali i da je ovo poslije 30 godina dobar put da se ostvare neki odnosi. Što se tiče optužnice, mislim da je to odlična vijest za rodbinu ubijenih u ovoj ulici, ali je žalosno što sama optužnica nije obuhvatila sva ubistva od 20. aprila do 23. maja kada se desilo posljednje ubistvo u kasarni ‘Maršal Tito” – rekao je Željko Pantelić.

Milenko Perić je 3. maja ranjen u napadu Teritorijalne odbrane i “Zelenih beretki” na kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva.

-Ranjen sam na ovom mjestu, izvučen iz kamiona i pucano mi je u noge. Poslije toga prebačen u Centralni zatvor i to dovoljno govori o humanosti onih koji tvrde da su tog dana branili Sarajevo – rekao je Perić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpke Duško Milunović podsjetio je da je ovdje ubijeno devet vojnika i 26 ranjeno.

-Kasnije je 206 zarobljeno i mučeno. Napadi na JNA su počeli u aprilu. Pamtimo da su u Hrasnom u kafiću 20. aprila ubijena dva pripadnika vojske dok su igrali bilijar. Nakon toga 22. aprila uhvatili su osmoricu pripadnika i pobili ih u Velikom parku i da pri tome niko nije odgavorao. Napade na JNA masovno su počeli vršiti pripadnici “Zelenih beretki” i Patriotske lige – naglasio je Milunović.

On je pozdravio odluku Tužilaštva BiH o podizanju optužnice te je poručio kako očekuje da pravda bude dostižna za sve.

-Mi ovaj datum obilježavamo da odamo pomen i da podsjetimo javnost da za ovaj zločin niko nije odgovarao. Ohrabruje činjenica da je podignuta optužnica protiv 11 lica, ali ostaje da se vidi kako će se to odvijati. Očekujem da pravda bude dostižna za sve. Nije mi jasno od koga su branili Sarajevo. Kolone su se trebale mirno povući i nisu bili u mogućnosti da napadnu ni da se brane. Pripadnici JNA su ubijani, a da nisu imali mogućnost da se brane -rekao je on.

Poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Aleksandar Glavaš takođe se osvrnuo na dešavanja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, ali i na mjere obezbjeđenja prilikom današnjeg dolaska na ovo mjesto.

-Kao rođeni Sarajlija moram da kažem da sam se sada osjećao kao Rus u Kijevu i kao Palestinac u Jerusalimu. Žao mi je da 30 godina nakon ovog događaja mi uz ovoliko obezbjeđenje moramo dolaziti da se poklonimo žrtvama. Došao sam kao čovjek i kao član NSRS da podijelimo bol s porodicama žrtava – poručio je Glavaš.

Filter 2019