Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Обиљежена годишњица злочина над војницима ЈНА у Добровољачкој: Правда мора бити достижна за све

Извор: Агенције

Паљењем свијећа и полагањем цвијећа у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву делегација Народне скупштине Републике Српске, породице жртава и преживјели војници обиљежили су 30 година од страдања припадника Југословенске народне армије (ЈНА) у овој улици.

Накадашњи војник ЈНА Срђан Лукић је нагласио да је и поред бројних догађаја из прошлости неопходно гледати у будућност.

-Да смо имали прије 30 година обезбјеђење као сад не бисмо прошли кроз шта смо прошли. Синоћ сам био у чаршији, волио бих сутра доћи с породицом и да не размишљам о прошлости него да гледамо напријед. То зависи не само од нас него и политичара који стално звецкају оружјем и држе младе у страху. Волио бих да они који су одговорни за злочине на свим странама одговарају да би се та историја затворила, да се живи нормално као прије – истакао је Лукић.

Жељко Пантелић, такође преживјели војник из Добровољачке улице казао је да је  био стални учесник комеморација и долазио до 2018. године.

– Тада су нам цвијеће и свијеће бацили у Миљацку. Мислим да је то била срамота, али и да је ово послије 30 година добар пут да се остваре неки односи. Што се тиче оптужнице, мислим да је то одлична вијест за родбину убијених у овој улици, али је жалосно што сама оптужница није обухватила сва убиства од 20. априла до 23. маја када се десило посљедње убиство у касарни ‘Маршал Тито” – рекао је Жељко Пантелић.

Миленко Перић је 3. маја рањен у нападу Територијалне одбране и “Зелених беретки” на колoну ЈНА која се повлачила из Сарајева.

-Рањен сам на овом мјесту, извучен из камиона и пуцано ми је у ноге. Послије тога пребачен у Централни затвор и то довољно говори о хуманости оних који тврде да су тог дана бранили Сарајево – рекао је Перић.

Mинистар рада и борачкo-инвалидске заштите Републике Српке Душко Милуновић подсјетио је да је овдје убијено девет војника и 26 рањено.

-Касније је 206 заробљено и мучено. Напади на ЈНА су почели у априлу. Памтимо да су у Храсном у кафићу 20. априла убијена два припадника војске док су играли билијар. Након тога 22. априла ухватили су осморицу припадника и побили их у Великом парку и да при томе нико није одгаворао. Нападе на ЈНА масовно су почели вршити припадници “Зелених беретки” и Патриотске лиге – нагласио је Милуновић.

Он је поздравио одлуку Тужилаштва БиХ о подизању оптужнице те је поручио како очекује да правда буде достижна за све.

-Ми овај датум обиљежавамо да одамо помен и да подсјетимо јавност да за овај злочин нико није одговарао. Охрабрује чињеница да је подигнута оптужница против 11 лица, али остаје да се види како ће се то одвијати. Очекујем да правда буде достижна за све. Није ми јасно од кога су бранили Сарајево. Колоне су се требале мирно повући и нису били у могућности да нападну ни да се бране. Припадници ЈНА су убијани, а да нису имали могућност да се бране -рекао је он.

Посланик у Народној скупштини Српске Александар Главаш такође се осврнуо на дешавања у некадашњој Добровољачкој улици, али и на мјере обезбјеђења приликом данашњег доласка на ово мјесто.

-Као рођени Сарајлија морам да кажем да сам се сада осјећао као Рус у Кијеву и као Палестинац у Јерусалиму. Жао ми је да 30 година након овог догађаја ми уз оволико обезбјеђење морамо долазити да се поклонимо жртвама. Дошао сам као човјек и као члан НСРС да подијелимо бол с породицама жртава – поручио је Главаш.

Filter 2019