Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Ново прaвило код гласања: Гласачке кабине окренуте ка бирачком одбору и посматрачима

Извор: Срна

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је у Сарајеву усвојила више подзаконских аката за спровођење општих избора 2. октобра, међу којима и Правилник о спровођењу избора, којим је прописано увођење новина на изборима, укључујући и ту да гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић објаснио је да је ова новина уведена како би се спријечило фотографисање гласачких листића и такозвани бугарски воз, као и злоупотреба института помоћи другог лица при гласању.

“Укида се и пракса читања наглас имена гласача, уводе се овјера гласачких листића посебним штамбиљем, посебна процедура помоћи друге особи при гласању, печаћење бирачког списка у посебну коверту након затварања бирачког мјеста, те неке друге техничке новине”, рекао је Арнаутовић на сједници Комисије.

Према његовим ријечима, циљ ових интервенција јесте да процес на бирачком мјесту буде што транспарентнији, бржи и законитији.

Арнаутовић каже да ће на овогодишњим изборима први пут бити уведена електронска пријава за гласање поштом или у дипломатско-конзуларним представништвима.

“Ради се о потпуно новом, дигитализованом начину пријаве путем веб сервиса ЦИК-а”, прецизирао је Арнаутовић и додао да је ова новост у изборима припремљена уз финансијску помоћ ОЕБС-а.

Против Правилника о употреби и изради извода из Централног бирачког списка, којим се уводи обавеза достављања доказа о тачној адреси гласача у иностранству, гласао је члан Комисије Владо Рогић, наводећи да се тиме проширује Изборни закон БиХ.

“Изборни закон тачно је навео шта бирачи из иностранства треба да поднесу, а тога нема у закону. Нико нам не може дати за право да проширимо правилником услове прописане законом. Законитост и заштиту треба тражити на другим мјестима, а не увођењем нових услова који нису прописани законом”, рекао је Рогић.

Тражење вјеродостојног доказа о тачној адреси гласача подржала је члан Комисије Ирена Хаџиабдић, истичући да ЦИК на то обавезују захтјеви Агенције за заштиту личних података, судске пресуде и велики број манипулација на прошлим локалним изборима.

Члан Комисије Вања Бјелица Прутина предложила је, а остали чланови, осим Рогића, прихватили да умјесто копије гласачи из иностранства доказе о идентитету или избјеглички картон доставе скениране, фотографисане или у другој електронској форми.

Filter 2019