Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

НАТО одговорио на тужбе обољелих; Позива се на имунитет

Извор: Танјуг

Сјеверноатлански пакт одговорио је на тужбе које су против њега поднијете прошле и ове године Вишем суду у Београду, у име обољелих од канцера, као посљедице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијом у Србији, позивањем на имунитет.

Нишки адвокат Срђан Алексић који заступа подносиоце тужби изјавио је за Танјуг да након вишемјесечног ишчекивања било каквог одговора, без којег није могао да отпочне процес, НАТО у одговору само навео да Алијанса има имунитет.

Алексић очекује да се суђење закаже за октобар, и истиче да ће тада оспорити наводе НАТО-а.

У протеклих 15 мјесеци Вишем суду у Београду достављене су три тужбе против НАТО којима се тражи накнада штете за полицајца и двојицу резервиста који су 1999. године били на Косову и Метохији, након чега су обољели од канцера, као посљедице бомбардовања земље осиромашеним уранијумом.

Иначе, поводом предстојећих процеса у Србију ускоро стижу италијански адвокат Ангело Фиоре Тартаглиа са специјалистом правне медицине и осигурања докторком Ритом Чели.

Докторка Чели је специјализована за форензичку психопатологију, а била је консултант Истражне комисије – ефекти осиромашеног уранијума, наночестице и на војно становништво запослено у мирновним мисијама, а који су боравили на Косову и Метохији током НАТО бомбардовања.

Чели је била члан комисије вјештака који су радили на утврђивању узрочно-посљедичне везе између бомбардовања осиромашеним уранијимом и обољевања људи који су затекли на КиМ 1999.

Она одређује из узорака крви да ли су војници који су обољевали од канцера посљедица бомбардовања тешким металима.

Алексић је нагласио да ће инсистирати да докторка Чели такође ради вјештачења на његовим клијентима и да исти докази као и у италијанским тужбама, буду изнијети на суду ради уједначења судске праксе.

Италијански адвокат Тартаља је добио 253 правоснажне пресуде против Министарства одбране Италије, по тужбама које је заступао у име италијнаских војника, обољелих од канцера јер су били у мировној мисији на КиМ у вријеме НАТО бомбардовања.

По узору на Италију, тужбама се од београдског суда тражи да досуди одштету на рачун НАТО од око 100.000 евра због обољевања од канцера усљед тровања осиромашеним уранијумом.

Уз тужбе поднијет је и приједлог за медијацију, односно мирно рјешење судског спора.

Канцеларији Алексић се до сада обратило око 3.000 људи потенцијалних клијената, који желе да траже одштету од НАТО по овом основу, а међу њима има Албанаца са КИМ и југа Србије.

Алексић је подсјетио да двије деценије послије агресије на Савезну Републику Југославију грађани територије која је највише изложена честицама осиромашеног уранијума, на којој је бачено 15 тона осиромашеног уранијума, данас се суочава са посљедицом повећања обољелих од канцера, гдје је узрочно-посљедична веза несумњива, а о чему говоре правноснажне пресуде пред италијанским судом, у коме је утврђена узрочно посљедична веза и одговорност Републике Италије.

Filter 2019