Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Набављена нова опрема за контролу бројила

Извор: Срна

Зависно предузеће “Електродистрибуција” Пале набавила је модерну мјерно испитну опрему која омогућава контролисање бројила у складу са законским захтјевима, рекао је данас директор овог предузећа Ацо Станишић.
Он је истакао да су се набавком ове опреме стекли услови да Служба за верификацију бројила упути захтјев за акредитацију према стандарду ISO/IEC 17020 ка Институту за акредитовање у БиХ.

Он је нагласио да је циљ акредитације да се унаприједи повјерење у рад Службе за верификацију бројила, која врши контролу бројила за потребе матичне организације и за приватне клијенте, а истовремено је и предуслов да од Републичког завода за стандардизацију и метрологију добију овлаштење за самосталну верификацију бројила.

Станишић је навео да је Служба за верификацију бројила успостављено контролно тијело за надзор исправности мјерне опреме, те да су свјесни значаја ове Службе и квалитетног контролисања бројила.

Руководилац Службе за верификацију Тијана Kосмајац навела је да се набављена модерна мјерно испитна опрема састоји из мјерно испитног регала PTC– 8320D од 32 мјерна мјеста и еталон бројила HC3100H те да је еталон бројило трофазно, мултифункционално, високо осјетљиво бројило, класе тачности 0.05, мјерног опсега струја до 125 А.

Kосмајчева је нагласила да је један од најважнијих захтјева стандарда ICO/IEC 17020 непристрасност и независност Kонтролног тијела.

У саопштењу предузећа “Електродистибуција” Пале наводе да ће испуњавањем овог стандарда Служба за верификацију бројила оснажити повјерење клијената предузећа у погледу способности да изведе посао контролисања на непристрасан начин.

Filter 2019