Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Мишић: Очекујемо повећање мајских плата за 10 одсто

Извор: РТРС

Предсједица Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је положај радника нарочито тежак, а један од узрока је и “галопирајућа инфлација”.

Мишићева је након скупа поводом обиљежавања Међународног празника рада, 1. маја, рекла да је инфлација поништила све што су чланови синдикалних организација урадили у претходном периоду, борећи се за бољи статус радника и повећање примања.

– У преговорима са Владом смо рекли да плате треба да расту одмах. Очекујемо да мајске плате буду веће за 10 одсто, те да се повећа и износ минималне плате – рекла је Мишићева.

Она сматра да није добро што Савез синдиката нема партнера међу послодавцима, јер значајан број њих не поштује радничка права.

– Порука послодавцима јесте да уколико не повећају плате, неће имати ко да ради за њих. Не тјерајте раднике из Републике Српске. Не може влада из буџета издвајати новац да подржи послодавце, а да они притом не дају ништа – рекла је Мишићева.

Она је напоменула да је синдикат дао подршку послодавцима, али они нису испоштовали ни Владу, ни синдикат и нису повећали плате и то није у реду.

Мишићева је поручила да је потребно радницима обезбиједити нерадну недјељу или за рад тим даном дати двије и по дневнице.

Filter 2019