Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom: Crkva- dom i mjesto okupljanja

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da je Crkva dom i mjesto zajedničkog okupljanja.

Mitropolit Hrizostom je nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog Georgija u Stogu kod Vozuće izrazio zadovoljstvo velikim brojem okupljenih vjernika.

“Želim da vam zahvalim jer znam da ste došli sa strane i da vas je malo ovdje, ali je vrlo bitno da se okupljate jer ovo je vaše zajedničko mjesto i zajednička kuća”, poručio je mitropolit dabrobosanski.

Vladika je istakao da je Crkva zajednička kuća u kojoj se treba okupljati, radovati, moliti Bogu, susretati se sa Bogom, ali i međusobno.

“Sve što dobijamo i što jesmo je po Božijem blagoslovu”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Temelji za Hram Svetog Georgija u Stogu osveštani su 1926. godine, a objekat je srušen nakon što su 10. septembra 1995. pripadnici takozvane Armije BiH u ofanzivi sa vjekovnih ognjišta ovog područja protjerali 1.920 srpskih porodica, odnosno 7.680 Srba.

Tada je spaljeno više od 30 sela, poginulo oko 450 srpskih vojnika i civila, a za tijelima nekih od njih se i danas traga. Nakon ratnih dejstava, u porti ovog hrama pronađena je masovna grobnica sa 21 tijelom civila i pripadnika Vojske Republike Srpske od kojih je većina obezglavljena. Nekadašnji načelnik štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Zoran Blagojević izjavio je Srni da će tokom današnje posjete Stogu zamoliti mitropolita Hrizostoma za blagoslov da se na mjestu masovne grobnice podigne kapela sa ispisanim imenima Srba sa ovog područja stradalih u Drugom svjetskom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Idejno rješenje je gotovo i čekamo samo na blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma”, rekao je Blagojević.

Prije Svete arhijerejske liturgije, vjernici su prislužili svijeće u pomen svojih predaka, kao i onih koji se i danas vode kao nestali.

Ljubiša Blagojević, koji je prognan iz naselja Svinjašnica, naveo je da su se danas na molitvi okupili vjernici sa područja zavidovićke opštine koji su nakon 1995. godine spas od stradanja našli u Doboju, Modriči, Bijeljini i drugim gradovima u Republici Srpskoj.

“Ali, evo, okupljamo se u Crkvi, kao i na današnji svečani praznik, jer ovo nam je druga kuća”, naglasio je Blagojević.

Temelji Crkve Svetog Georgija u Stogu, u Hrškoj parohiji, osveštani su u nedjelju uoči Ilindana 1. avgusta 1926. godine.

Plac za crkvu poklonile su porodice Lukića i Savića iz sela Hrge.

Filter 2019