Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Митрополит Хризостом: Црква- дом и мјесто окупљања

Извор: Срна

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је да је Црква дом и мјесто заједничког окупљања.

Митрополит Хризостом је након Свете архијерејске литургије у Храму Светог Георгија у Стогу код Возуће изразио задовољство великим бројем окупљених вјерника.

“Желим да вам захвалим јер знам да сте дошли са стране и да вас је мало овдје, али је врло битно да се окупљате јер ово је ваше заједничко мјесто и заједничка кућа”, поручио је митрополит дабробосански.

Владика је истакао да је Црква заједничка кућа у којој се треба окупљати, радовати, молити Богу, сусретати се са Богом, али и међусобно.

“Све што добијамо и што јесмо је по Божијем благослову”, рекао је митрополит Хризостом.

Темељи за Храм Светог Георгија у Стогу освештани су 1926. године, а објекат је срушен након што су 10. септембра 1995. припадници такозване Армије БиХ у офанзиви са вјековних огњишта овог подручја протјерали 1.920 српских породица, односно 7.680 Срба.

Тада је спаљено више од 30 села, погинуло око 450 српских војника и цивила, а за тијелима неких од њих се и данас трага. Након ратних дејстава, у порти овог храма пронађена је масовна гробница са 21 тијелом цивила и припадника Војске Републике Српске од којих је већина обезглављена. Некадашњи начелник штаба Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Зоран Благојевић изјавио је Срни да ће током данашње посјете Стогу замолити митрополита Хризостома за благослов да се на мјесту масовне гробнице подигне капела са исписаним именима Срба са овог подручја страдалих у Другом свјетском и Одбрамбено-отаџбинском рату.

“Идејно рјешење је готово и чекамо само на благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома”, рекао је Благојевић.

Прије Свете архијерејске литургије, вјерници су прислужили свијеће у помен својих предака, као и оних који се и данас воде као нестали.

Љубиша Благојевић, који је прогнан из насеља Свињашница, навео је да су се данас на молитви окупили вјерници са подручја завидовићке општине који су након 1995. године спас од страдања нашли у Добоју, Модричи, Бијељини и другим градовима у Републици Српској.

“Али, ево, окупљамо се у Цркви, као и на данашњи свечани празник, јер ово нам је друга кућа”, нагласио је Благојевић.

Темељи Цркве Светог Георгија у Стогу, у Хршкој парохији, освештани су у недјељу уочи Илиндана 1. августа 1926. године.

Плац за цркву поклониле су породице Лукића и Савића из села Хрге.

Filter 2019