Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Милици Боровчанин са Сокоца награда “Млади србиста”

Фото: Општина Соколац

Извор: Срна

Ученик Средњошколског центра “Василије Острошки” са Сокоца Милица Боровчанин добитник је овогодишње награде “Млади србиста” Kатедре за србистику Филозофског фскултета Пале за најбољи литерарни есеј ученика средњих школа о теми “Не куцај на врата старе куће. Ње више нема”.

Другу награду освојила је ученик Медицинске школе Добој Славка Благојевић, док је трећа припала Јовани Берјан, ученици Средњошколског центра “Иво Андрић” из Вишеграда, саопштено је из деканата Филозофског факултета Пале.

У саопштењу се наводи да је на овогодишњи конкурс Kатедре за србистику Филозофског факултета Пале за најбољи литерарни есеј средњошколаца са сталном темом “Значај српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске” стигло 20 радова из Добоја, Сокоца, Вишеграда, Пала, Прњавора, Рибника, Требиња, Бањалуке.

Подтема “Не куцај на врата старе куће. Ње више нема” требала је обухватити сјећања родитеља, дједова или бака о дјетињству или младости проведеним у околностима посљедњег рата.

“Циљ овако замишљеног конкурса јесте да се генерације млађих нараштаја више информишу о том периоду, о томе формирају свој став изграђен на племенитим осјећањима, родољубљу и човјекољубљу уопште. Подстичемо подизање свијести о значају српског језика за опстанак Републике Српске и српског народа, културе сјећања и памћења, формирамо конструктиван однос према историји и прошлости”, истиче се у саопштењу.

Награде ће бити уручене у сриједу, 1. јуна, у 13.00 часова у просторијама Филозофског факултета на Палама.

Filter 2019