Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Ко је наредио убијање избјеглица: Оптужница за злочин на Петровачкој цести открива детаље „Олује“

Извор: Танјуг

У првој оптужници коју је спрско Тужилаштва за ратне злочине подигло за злочине почињене у војно полицисјкој акцији „Олуја“ договореној на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995. године, наводе се детаљи одлуке о акцији и њеном извршењу за које се овом оптужницом терете четири висока официра Хрватског ратног ваздухопловства.

„Олуја“ је подразумијевала напад на јужни и сјеверни дио тадашње Републике Српске Крајине (РСК) са циљем да се у кратком року тамошња Војска РКС порази и преузме контрола над тим дијелом РСК, а предсједавајући састанка на којем је одлука донијета, покојни хрватски председник и врховни командант Војске Хрватске Фрањо Туђман, пренио је да за ту одлуку постоји подршка Њемачке, НАТО и Сједињених Америчких Држава, као и подршка да, како је рекао „нанесемо такве ударце да Срби практично нестану“.

Циљ ове акције био је, према оптужници, да се српско цивилно становништво принуди да трајно напусти територију на којој је до тада живјело у Хрватској, с тим да им се оставе два путна правца за излазак.

Туђман је тада, наводи се, рекао да Србима треба тобоже гарантовати грађанска права и јавно их позвати да се не исељавају, али истовремено им, преко радија и телевизије, односно путем летака, саопштавати којим се путним правцима становништво креће, односно напушта Хрватску.

Оптужени су након тога, наводи се у оптужници, спровели поменуту брионску одлуку и наредили авионске нападе на цивилно становништво, што је за посљедицу имало смртно страдање и рањавање више цивила српске националности и панично бјежање цивила према Србији, уз учвршћивање њихове одлуке да напусте територију на којој су до тада живјели и више се не враћају, што је довело и до промјене етничког састава Хрватске.

Оптужница је подигнута против Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина припадника хрватског ратног ваздухопловства због оправдане сумње да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Тужилаштво је истакло важност овог предмета и предложило да се оптужнима суди у одсуству, иако нису доступни правосудним органима Србије, јер, како је образложило у оптужници, у коју је Танјуг имао увид, протек времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или БиХ покренути кривичне поступке против одговорних за кривично дјело.

Према оптужници, сада покојни генерал бојник Јосип Чулетић, је у својству руководиоца Центра оперативног руковођења издао наређење оптуженом Микцу команданту 92. Ваздухопловне базе Пула, и Зденку Радуљу команданту 91. Ваздухопловне базе „Плесо”, Загреб, за авинонске нападе по циљевима на земљи, што укључује и цивилно становништво које је бежећи од напада хрватске војске и полиције већ напустило своје домове у Хрватској и прешло у дубину територије сусједне БиХ.

Становништво се кретало према препорукама хрватских власти, путевима који су им од њих били сугерисани као сигурни и отворени за одлазак, у колонама у којима није било војних формација, оклопних војних возила, тенкова или тешког наоружања Војске РСК.

Микац је, поступајући по добијеном наређењу, наредио Јеленићу авионски напад на избегличку колону која се кретала у рејону у којем није било никаквих оружаних сукоба, путем Босански Петровац-Кључ, извлачећи се из Хрватске, са територије РСК, са простора Далмације и Лике.

Радуљ је, такође поступајући по добијеном наређењу, издао наређење оптуженом Боровићу за авионски напад на избјегличку колону која се кретала у рејону у којем такође није било никаквих оружаних сукоба, путем Босански Новци-Приједор извлачећи се из Хрватске са територије РСК, са простора Кордуна и Баније.

Потом је Јеленић, поступајући по добијеном наређењу, наредио НН пилоту да користећи авион „Миг 21” (који је претходно пребазирао из Пуле на аеродром у Сплиту) изврши напад по избјегличкој колони која се кретала путем Босански Петровац-Кључ, што је овај учинио 7. августа 1995. године у поподневним часовима.

Он је на подручју Општине Босански Петровац, у БиХ, прво прелетио избјегличку колону (која је до тада превалила више од 60 километара од границе са Хрватском) , а потом окренуо авион и у повратку, иако је видио да се не ради о легитимном војном циљу, дејствовао ракетним ударима ракетама С-24 (намењеним за уништавање непријатељске живе силе) по избјегличкој колони, запрежних, путничких, теретних возила и трактора. Том приликом је убијено 10 цивила. У том нападу је више људи рањено, од којих је до сада идентификовано 15 људи, а више возила у колони је уништено.

Боровић је, поступајући по добијеном наређењу , наредио двојици НН пилота да користећи два авиона „Миг 21” (са аеродрома Плесо) изврше напад по избјегличкој колони која се кретала путем Босански Нови (Нови Град)-Приједор, што су и учинили дана 8. августа 1995. године у поподневним часовима у мјесту Сводна у данашњој општини Нови Град.

Они су прво прелетјели избјегличку колону (која је до тада превалила више од 15 километара од границе са Хрватском, а потом окренули авионе и у повратку, иако су видјели да се не ради о легитимном војном циљу, дејствовали из авионских топова и ракетним ударима ракетама С-24 (намијењеним за уништавање непријатељске живе силе) по избегличкој колони, запрежних, путничких, теретних возила и трактора, као и по цивилним објектима у близини пута, а том су приликом убијена три цивила.

У овим нападима, за сада је идентификовано 13 убијених особа од којих је шесторо дјеце, као и 24 рањене особа.

Оптужница је предата суду на одлуку о потврђивању.

Filter 2019