Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Кајмаковићева искључена из истрага са апликацијом Скај

Извор: Срна

Тужилац Тужилаштва БиХ Диана Кајмаковић искључена је из тужилачког тима који већ мјесецима дешифрује, распакује и слаже мозаике из порука извучених из апликација Скај и Аном, потврђено је Срни из Тужилаштва БиХ.

– Тужилаштву БиХ достављена је информација о комуникацији између два криминогена лица која су у разговору помињала име тужиоца Диане Кајмаковић – одговорено је Срни из Тужилаштва БиХ на питање да ли је она искључена из тог тужилачког тима.

Из Тужилаштва БиХ су навели да се о свему наведеном врше провјере, а “ради заштите рада на предметима, као и на тражење Кајмаковићеве, она је изузета од рада на тим предметима док се не утврде све чињенице”.

Федерални медији су навели да је Кајмаковићева склоњена из тужилачког тима који мјесецима дешифрује, распакује и слаже мозаике из порука које су извучене из апликација Скај и Аном.

– Ради се о опсежној истрази односно склапању криминалног мозаика из порука које су кримоси слали преко криптованих апликација – навели су федерални медији и истакли да је познато да су “стручњаци западних служби прошле године разбили код апликација, те да су оне постале рудник информација које тужиоце и полицијске агенције воде до извршилаца разних кривичних дјела”.

Кајмаковићева, како наводе, више неће имати приступ осјетљивим информацијама из истраге, нити ће бити дио тима који је водила.

Кајмаковићева је, као шеф Одјељења за организовани криминал и корупцију, била на челу тима који је формиран како би прикупљао и анализирао материјале из криптованих разговора криминалаца.

Тим је податке добијао из Европола и америчких агенција, као што је ФБИ.

Подацима су располагале и неке полицијске агенције.

Раније се спекулисало да се у неким комуникацијама помиње Кајмаковићева, али су прошле седмице аналитичари Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево “уловили” конкретну преписку Кајмаковићеве.

МУП је о свему одмах обавијестио главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића, те Високи судски и тужилачки савјет БиХ.

– Врло брзо за аферу сазнају и колеге из Европола, те ФБИ-ја, те траже да се тужилац Кајмаковићева склони из истраге док се не утврде све околности њених комуникација путем апликације Скај – навели су федерални медији.

Кајмаковићева је један од кандидата за главног тужиоца Тужилаштва БиХ и пријавила се на конкурс који је недавно окончан, а по свему судећи овај скандал ће је искључити у избору.

Filter 2019