Источно Сарајево: Помен убијеним припадницима ЈНА

Извор: РТРС

У Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву служен је парастос за убијене припаднике ЈНА, поводом 30 година од злочина паравојних муслиманских формација и радикалних исламистичких фаланги над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

Парастосу су присуствовали посланик у Народној скупштини Републике Српске Наташа Кулашинац, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министри трговине и економских односа, као и за људска права у Савјету министара Сташа Кошарац и Милош Лучић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић, представници града Источно Сарајево, начелници општина, борачких организација регије, те удружења несталих и породица заробљених.

Присутни су и чланови породица погинулих припадника ЈНА, преживјели учесници и представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

Након парастоса планиран је полазак аутобуса за Добровољачку улицу (данас Улица Хамдије Крешевљаковића). Предвиђена је и мирна шетња са цвијећем.

Програм меморијалне манифестације под називом “Страдање припадника ЈНА у Сарајеву – Добровољачка улица”, организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници “Зелених беретки” и Територијалне одбране БиХ су, према наредбама члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, на данашњи дан 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљен.

Filter 2019