Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Источна Илиџа: Нема регистрованих хранитељских породица, у току пријаве

Извор:Срна

Центар за социјални рад Источна Илиџа тренутно нема регистроване хранитељске породице и у току је јавни позив за пријаву потенцијалних хранитеља, изјавила је Срни директор Центра Боса Kалинић.
“На сајту општине Источна Илиџа објављен је јавни позив за пријаву потенцијалних хранитеља, а истакнути су плакати на Центру, основним и средњим школама и флајери по другим установама”, навела је Kалинићева.

Она је појаснила да породица да би постала хранитељска треба да се пријави надлежном центру, а затим прође тимску обраду у тој установи и уколико испуни све услове добија сертификат и буде регистрована као хранитељска.

Према њеним ријечима, највећи изазов у цијелом процесу је наћи заинтересоване породице, које би прошле обуку сертификованих стручних радника и регистровале се као хранитељска.

Kалинићева је навела да је хранитељство породични облик заштите дјеце без адекватног родитељског старања, привременог је карактера и у оквиру њега се стварају оптимални услови за њихов раст и развој.

“Том приликом обезбјеђујемо сигурно окружење дјетету/дјеци, задовољење развојних потреба дјетета/дјеце, очување идентитета, пружање свих видова подршке дјетету. Веома је битна сарадња примарне породице дјеце која су смјештена у хранитељску породицу са стручним радницима Центра”, навела је Kалинићева.

Она је истакла да општина Источна Илиџа пружа максималну подршку Центру о питању реализације свих права у сфери социјалне заштите, па тако и хранитељства, напоменушви да су претходних година имали неколико сродничких породица које су пружиле малољетној дјеци смјештај и подршку у датом тренутку.

Сви који желе да се више информишу о хранитељству то могу да учине позивом на телефонски број 057/310-140 и 057/310-141 или посредством мејла centarsocradii@gmail.com.

Kалинићева је рекла да захтјеве за усвојење дјеце Центар прима посредством мејла, као и поште, широм БиХ, те да тренутно нема регистроване дјеце за усвојење.

Filter 2019