Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Istočna Iildža: Održana svečana akademija povodom 30 godina postojanja opštine

Izvor: Srna

Svečanom akademijom i uručenjem opštinskih priznanja, sinoć je počelo obilježavanje 30 godina postojanja opštine Istočna Ilidža i krsne slave – Đurđevdan.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović u obraćanju mnogobrojnim gostima podsjetio je na ratne i poratne dane ove opštine, ističući da je ona simbol istočnog dijela Republike Srpske.

Sinoć je prikazan dokumentarni film o ratnom i poratnom putu i razvoju Srpske Ilidže, odnosno Istočne Ilidže, što je bila prilika za sjećanje na mnogobrojne poginule i ranjene heroje Istočne Ilidže.

Priznanja Skupštine opštine Istočna Ilidža uručena su zaslužnim pojedincima, kao i prvom sazivu Skupštine opštine Srpska Ilidža.

U ime dobitnika priznanja obratio se sveštenik Momir Vasiljević koji je rekao da je krsna slava ove opštine Sveti Đorđe – zaštitnik pravoslavnih vojnika.

„Danas je po starom kalendaru 22. april, datum koji nas podsjeća na strašne dane Srpske Ilidže 1992. godine kada je poginulo 12 srpskih sokolova a 70 Srba ranjeno. Srpska Ilidža je bila između dva obruča neprijateljskih vojnika i presječena na dva dijela“, podsjetio je sveštenik Vasiljević.

On je dodao da su poginula 1.064 borca, a da je u Ilidžanskoj brigadi ranjeno 2.150 boraca, te da je prema nekim podacima, bilo 36 ofanziva koje su izdržali.

Vasiljević je istakao da su Ilidžanci odbranili Istočnu Ilidžu, izdržali egzodus, te da i dalje grade Istočnu Ilidžu.

Povodom Dana i krsne slave opštine Istočna Ilidža danas je služena liturgija u Hramu nerukotvorenog obraza Hristovog na Kuli, a u 11.00 časova u restoranu „Kula“ planiran je slavski obred.

Filter 2019