Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Izdato 106 prekršajnih naloga u iznosu od 66.500 KM

Foto: RTRS

Izvor: Srna

Inspektori Tržišne inspekcije Republičke uprave za inspekcijske poslove su u periodu od dvije radne sedmice izvršili 148 kontrola u manjem broju subjekata koji su registrovani za obavljanje djelatnosti primarne prerade drveta, te su u 70 slučajeva utvrdili određene nepravilnosti na osnovu kojih je izdato 106 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 66.500 KM.

Najveći broj nepravilnosti odnosio se na vođenje poslovnih knjiga i evidencija u skladu sa propisima, obilježavanje rezane građe, knjigovodstveno stanje zaliha sa stvarnim količinama ne odgovara zatečenom stanju, u objektu se nalaze šumski drvni sortimenti koji nemaju otpremni iskaz i drugo, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su tokom kontrola oduzeli 30 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata vrijednih 8.000 KM.

– Šumski drvni sortimenti su oduzeti na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu, jer je kontrolama utvrđeno da nisu obilježeni brojem ili nedostaju prateći otpremni iskazi, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi – navode iz Uprave za inspekcijske poslove.

Najveći broj kontrola – 38 izvršen je u Banjaluci, nakon čega slijedi Doboj sa 35, Istočno Sarajevo sa 24, Bijeljina sa 23, Trebinje sa 10 i Prijedor sa sedam kontrola.

Iz Inspektorata napominju da će se kontinuirano nastaviti kontrole u ovoj oblasti s obzirom na to da u Republici Srpskoj ima više od 700 registrovanih preduzeća i radnji koje se bave primarnom preradom drveta-pilana.

Filter 2019