Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Издато 106 прекршајних налога у износу од 66.500 КМ

Фото: РТРС

Извор: Срна

Инспектори Тржишне инспекције Републичке управе за инспекцијске послове су у периоду од двије радне седмице извршили 148 контрола у мањем броју субјеката који су регистровани за обављање дјелатности примарне прераде дрвета, те су у 70 случајева утврдили одређене неправилности на основу којих је издато 106 прекршајних налога у укупном износу од 66.500 КМ.

Највећи број неправилности односио се на вођење пословних књига и евиденција у складу са прописима, обиљежавање резане грађе, књиговодствено стање залиха са стварним количинама не одговара затеченом стању, у објекту се налазе шумски дрвни сортименти који немају отпремни исказ и друго, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

Инспектори су током контрола одузели 30 метара кубних шумских дрвних сортимената вриједних 8.000 КМ.

– Шумски дрвни сортименти су одузети на постројењима за примарну прераду дрвета и у промету, јер је контролама утврђено да нису обиљежени бројем или недостају пратећи отпремни искази, што указује на то да је ријеч о бесправној сјечи – наводе из Управе за инспекцијске послове.

Највећи број контрола – 38 извршен је у Бањалуци, након чега слиједи Добој са 35, Источно Сарајево са 24, Бијељина са 23, Требиње са 10 и Приједор са седам контрола.

Из Инспектората напомињу да ће се континуирано наставити контроле у овој области с обзиром на то да у Републици Српској има више од 700 регистрованих предузећа и радњи које се баве примарном прерадом дрвета-пилана.

Filter 2019