Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

За непуну деценију из БиХ у Словенију отишло 83.000 радника

Извор: Глас Српске

У првом кварталу ове године у Словенији је издато 4.886 радних дозвола за грађане Босне и Херцеговине.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање (АРЗ) БиХ, у Њемачкој је од почетка године до сада издато 187 радних дозвола.

“Током прошле године, у Словенији је издато укупно 19.575, а у Њемачкој 487 радних дозвола. У Словенији се и даље највише запошљавају возачи, вариоци, зидари, бравари, грађевински радници, те различити помоћни радници, односно радници без квалификација. Кад је ријеч о Њемачкој, посредујемо само код запошљавања особа са завршеном средњом медицинском школом општег или педијатријског смјера”.

Објашњавају да је до пораста броја издатих радних дозвола за наше грађане у Словенији дошло још 2021. године.

“Тада је већина радника, која је 2020. остала без посла, враћена на послове. У Њемачкој и даље имамо ситуацију да број посредовања постепено опада”, истичу у Агенцији за рад и запошљавање БиХ

Од 2013, па закључно са првим кварталом ове године, преко поменуте агенције у Словенији се запослило 82.928, а у Њемачкој 6.442 радника из БиХ. Убједљиво највише наших грађана у Словенију је преко АРЗ отишло прошле године.

С друге стране, за три године, односно у периоду 2019-2021, странцима су у БиХ издато укупно 8.544 радне дозволе.

“По државама, највише су заступљени радници из Србије, Турске, Хрватске и Кине, а по дјелатностима то је трговина, пословање некретнинама, умјетност, забава и рекреација, затим прерађивачка индустрија, те грађевинарство”, кажу у АРЗ БиХ.

Filter 2019