Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Запосленима у јавној управи од маја плате веће за десет одсто

Извор: Срна

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, Синдикат правосуђа РС и Синдикат образовања, науке и културе РС потписали су данас са ресорним министарствима Одлуку о повећању цијене рада за запослене са 100 на 110 КМ.

Одлуку о утврђивању цијене рада потписали су данас у Бањалуци министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и предсједник републичког Синдиката здравства и социјалне заштите Никола Црнчевић.

Нови обрачун примјењиваће се за обрачун мајске плате.

Шеранић и министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић потписали су са представницима Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби одлуку о томе да цијена рада запослених у јавној управи у Републици Српској износи 110 КМ.

Потписивањем ових одлука озваничен је претходно постигнут договор о повећању цијене рада и испуњене обавезе из закључка који је 28. априла донијела Влада Републике Српске, додаје се у саопштењу.

Из Министарства здравља и социјалне заштите подсјећају да је закључком наведено да је Влада Републике Српске сагласна да цијена рада за запослене у области образовања, културе, правосуђа, унутрашњих послова, управе и јавних служби буде 110 КМ, а да цијена рада за запослене у јавним установама у области здравства Републике Српске, буде 159,50 КМ.

Влада Републике Српске овластила је министра просвјете и културе, министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, министра правде, министра унутрашњих послова, министра управе и локалне самоуправе и министра здравља и социјалне заштите да, уколико буде усаглашена цијена рада са репрезентативним гранским синдикатима, потпишу одлуку која би се примјењивала на обрачун плата од 1. маја, али се не би односила на доспјела и неисплаћена примања. 
 
 

Filter 2019