Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Др Јевтовић о узроцима настанка и лијечењу акни

Извор: Филтер

На настанак акни утиче више фактора. Обољење се развија у пубертету, под дјеловањем хормона андрогена, под чијим дејством функционишу лојне жлијезде.

„Акне представљају хормонално обољење, које је локализовано у предјелима лојних жлијезда, а карактеришу га комедони, митисери, гнојне промјене“, истакла је специјалиста дерматовенерологије у Болници “Србија”, др Далиборка Јевтовић.

„У подручју изводних канала лојних жлијезда формирају се чепови који ометају изливање лоја. У нормалним околностима ови изводни канали се не зачепљују. Формирање чепа у подручју изводног канала потпомажу хормони андрогени. Ово се дешава код особа које имају генетску склоност за развој акни“, нагласила је др Јевтовић.

Према њеним ријечима у оваквим лојним жлијездама „Propionbacterium acnes“ која је дио нормалне флоре коже почиње да се размножава и њени ензими изазивају пуцање фоликула и привлачење леукоцита и долази до запаљенског процеса.
Појаснила је да се акне јављају у пубертету, с тим да је клиничка слика нешто тежа код мушкараца. Најчешће се појављују на лицу, грудном дијелу и леђима.

Kлиничком сликом могу да доминирају митисери, гнојанице и у тежој форми чворови и цисте. Ове промјене се могу повући спонтано, без ожиљака, али такође могу оставити ожиљке, келоиде, најизраженије у грудном дијелу, додаје др Јевтовић.

Прије свега, потребно је нагласити пацијенту да је лијечење дуготрајно, да нема инстант рјешења, да пацијент мора бити упоран. Изразито побољшање се може очекивати тек након неколико мјесеци, и наставити даље под континуираним надзором дерматолога.

Она наводи да постоје различити начини лијечења акни, у зависности од обољења. За неинфламоване акне користе се локални ретиноиди, док за имфламоване акне употребљава се бензоил пероксид +, локални антибиотик, азалеична киселина, а за мјешовити тип примјењу се обје комбинације.

Ретинодиди се примјењују у виду гелова или крема, једном до два пута дневно, не дуже од шест мјесеци. Бензил пероксид има против упални ефекат и комедолитички.

Говорећи о лијечењу акни, др Јевтовић каже да се користе и локални антибиотици, тетрациклини, еритромицин, клиндамицин један до четири одсто у лосиону, или рјеђе крема два пута дневно.

„Приликом примјене топикалних препарата може се јавити пецкање и иритација. Прави се пар дана пауза, па се наставља лијечење. Јасно побољшање након антибиотика се уочава након три мјесеца, а може се лијечити и до пола године“, истакла је др Јевтовић.

Општа терапија се примјењује код средње тешких и тешких форми акни, али се локална примјена уз ову терапију наставља. Јасно побољшање након антибиотика се уочава након три мјесеца, а може се лијечити и до пола године. Хормонална терапија се примјењује само код жена.

„Изотретиноин се примјењује код тешких форми акни. Обично се даје 1mg/kg тт, и акне се повлаче око 16 неђеље примјене. С обзиром да изотретиноин има тератогени ефекат, неопходна је контрацепција 7 дана прије и 4 недјеље након завршетка терапије. Ожиљци се лијече, кад се повуку знаци упале. За површне ожиљке се користи пилинг, а за дубоке дермоабразија“, закључује др Јевтовић.

Filter 2019