Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Др Ковачевић о узроцима настанка и лијечењу карцинома дебелог цријева

Извор: Филтер

Специјалиста опште хирургије, др Марко Kовачевић, истакао је да је у Болници “Србија” у потпуности заокружена једна цјелина, у виду превенције, ране детекције и лијечења малигнитета дебелог цријева.

“Ендоскопски кабинет опремљен је најсавременијом опремом, гдје се поред колоноскопских прегледа, раде биопсије и полипектомије. Хируршко, оперативно лијечење свих малигнитета дебелог цријева се раде рутински у нашој установи са примјеном савременог инструментарија и стаплера”, нагласио је др Kовачевић.


Kарцином дебелог цријева је болест која настаје ради неконтролисаног, абнормалног, инванзивног раста ћелија које потичу из дебелог цријева. Најчешће се ради о аденокарциному код којег ћелије потичу из ћелија жљезданог ткива, појаснио је др Kовачевић.
Он каже да се карцином по настанку шири “per continuitatem” тј, директним ширењем, хематогено- путем крвних судова и лимфогено- лимфним системом.
“По учесталости карцином дебелог цријева је други малигнитет код мушкараца иза карцинома плућа, и код жена иза малигнинтета дојке”, истакао је др Kовачевић.

Према његовим ријечима, прави разлог настанка карцинома дебелог цријева је још увијек недефинисан. Велики утицај на његов настанак има храна богата мастима, црвеног меса, употребе дима у обради меса, конзерванса.

Насљедна компонента је такође доказана, и то као склоност ка настајању полипа који су основа за настанак самог карцинома.
Говорећи о карциному дебелог цријева, Др Kовачевић каже да симптоми који могу указивати на његову појаву су промјена режима столице у виду опстипације, дијареје, евентуална појава крви и слузи у столици, болови у подручју стомака, као и општи симптоми у виду губитка апетита, мршављења, анемије, малаксалости.

“Превенција и рана детекција имају највећи значај у борби против карцинома дебелог цријева, како у откривању преканцерозних стања, тако и у откривању карцинома што раније”, истакао је др Kовачевић.
Појаснио је да је лијечење малигнитета дебелог цријева увијек мултидисциплинирано и захтјева хируршко, онколошко и радиотерапеутско лијечење.

Под хируршким лијечењем подразумијева се одстрањивање захваћеног дијела дебелог цријева са припадајућим васкуларним и лимфним структурама. Хемотерапија се ординира прије или послије хируршког лијечења, зависно од врсте, стадија и локализације карцинома. Она се спроводи са или без радиотерапије, закључио је др Kовачевић.

Filter 2019