Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Добровољачка улица – вјечно мјесто страшног злодјела

Извор: Срна

Злочин над невино страдалим војницима и цивилима који су били у служби бивше ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици био је класични злочин против мира и доказ да је тадашње муслиманско руководство жељело и изазвало ратни сукоб у БиХ да би остварили своје максимилистичке захтјеве и политичке циљеве, изјавио је Срни српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да су пуцњи у невине људе, младе војнике који су у колони покушали да напусте Сарајево након постигнутог договора, представљали су пуцње у мир и слободу, те потврдили шта за муслиманско руководство значи договор и дата ријеч – ништа.

“Убиство српског свата на Башчаршији, ратни покличи, пуцњи и паљења у Добровољачкој улици, пресретање возила ЈНА на Скендерији, напад на Дом ЈНА и све касарне у Сарајеву, брутално стријељање заробљених војника ЈНА у Великом парку, Тузланска колона… – сви ти злочини почињени над невиним људима, над младошћу, јесу злочини против мира и пуцањ у слободу”, нагласио је Додик.

Он је рекао да је разоткривање лажи бившег и садашњег муслиманског руководства о наводној српској агресији и агресији бивше ЈНА на БиХ кључни задатак институција Републике Српске, те да се само пласирањем истине, аргументима и доказима, културом сјећања и подсјећања на бројне злочине над српским народом јасно потврђује ко је желио рат у БиХ и ко се спремао и наоружавао за ратни сукоб.

“Тадашње муслиманско руководство јасно је поручило не само Србима у БиХ, већ и цијелом свијету да не желе мир у БиХ и нормалан живот у остатку тадашње Југославије, те да су спремни на све. Жељели су рат и то су јасно показали, док се тај исти свијет правио и нијем и глув и слијеп оптужујући Србе”, навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да упорно деценијско одбијање Тужилаштва БиХ да процесуира одговорне за ове злочине представља више него јасан доказ да та неуставна и нелегална правосудна институција од дана када је наметнута одлуком високог представника представља инструмент муслиманске и политике дијела међународне заједнице у БиХ.

За свакога ко жели и хоће да види, рекао је Додик за Срну, јасна је улога и одговорност муслиманског политичког, војног и полицијског руководства, осим за тужиоце, како домаће тако и стране, чији је задатак био да заташкају злочине и пребаце наводну одговорност за изазивање крвавог грађанског рата у БиХ на Србе.

“И данас, двије и по деценије након злочина сјетили су се да подигну оптужницу за злочин у Добровољачкој. Зашто сада!? За прање биографија!? Савјест им сигурно није прорадила. То је крајње лицемјеран и манипулаторски потез правосуђа БиХ. Наше повјерење у рад наметнутих правосудних институција на нивоу БиХ давно је изгубљено и не може га ништа вратити, јер смо свједоци бројних пристрасно вођених и катастрофално срамотних пресуђених предмета који се тичу злочина над Србима”, нагласио је Додик.

Он је навео да досадашња пракса рада правосудних институција у БиХ, нажалост, показује да се преко оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер рата у БиХ према којем је српски народ искључиво одговоран за све, а муслимани наводне невине жртве.

“Упркос свему, кад-тад истина ће изаћи на видјело, а сарајевска Добровољачка улица остаје записана као мјесто страшног злодјела и вјечна срамота оних који су то учинили, као и оних који ништа нису урадили да злочинци и починиоци правовремено одговарају”, закључио је Додик.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници “Зелених беретки” и Територијалне одбране БиХ су, по наредби члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, 3. маја 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

Дан раније, 2. маја 1992. године, припадници “Зелених беретки”, “Патриотске лиге”, МУП-а и Територијалне одбране напали су Дом ЈНА и Команду Друге војне области у Сарајеву.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

У Источном Сарајеву и Сарајеву данас ће, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, бити обиљежено 30 година од злочина паравојних муслиманских формација и радикалних исламистичких фаланги над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

Filter 2019