Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Dan vojske: Značajni datumi podsjećaju na skupo plaćenu slobodu

Izvor: Srna

Značajni datumi u istoriji srpskog naroda, poput 12. maja, uvijek treba da podsjećaju na to koliko je skupo plaćena cijena slobode na ovim prostorima, koje ne bi bilo bez Vojske Republike Srpske, poručeno je danas iz Miljevića gdje je odata počast poginulim srpskim borcima povodom Dana Vojske Republike Srpske.
Član Predsjedništva Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Miodrag Gajić napomenuo je da je kroz ovu brigadu prošlo više od 7.000 boraca, poginuo je 241 pripadnik, a veliki broj je ranjen.

Gajić je istakao da je specifičnost u istoriji ratovanja Prve gardijske motorizovane brigade bila u tome što je ratovala na više od 2.000 metara nadmorske visine, odnosno da su bili na vrhovima Treskavice.

“Druga specifičnost, između ostalih, jeste što smo od osnivanja NATO pakta bili prva vojska koja je pretrpjela udare. To se desilo početkom aprila 1994. godine kada su bombardovani položaji Vojske Republike Srpske kod Goražda gdje su bile naše jedinice iz sastava oklopno mehanizovanih jedinica na zadatku”, istakao je Gajić.

Jedinica je postrojena 19. januara 1993. godine u Han Pijesku, bili su na svim ratištima od Trebinja do Novog Grada, a Gajić je napomenio i da su odlikovani najvećim ordenima.

Gajić je istakao da nijedan od pripadnika brigade nije optužen za bilo koji zločin.

“Ovim putem odajem počast svim palim saborcima, veliko poštovanje prem našim ranjenim prijateljima i njihovim porodicama”, istakao je Gajić, te apelovao da se poboljša sadašnji položaj boraca.

On smatra da to pitanje treba riješiti sistemski, ne jednokratnom pomoći, istakavši da su ti ljudi stvorili Republiku Srpsku i da ih treba staviti na pijedestal.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Slobodan Amović je istakao da je ovaj dan jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske, jer je tada formirana njena vojska bez koje sigurno danas ne bi bilo Republike Srspke niti slobode u BiH.

“Moramo da čuvamo sjećanje na ove važne datume zbog mlađih generacija koje će doći poslije nas, koji nisu svjedoci tih događaja, a moraju da znaju kolika je cijena plaćena za slobodu koju žive kroz Republiku Srpsku. Pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su položili život za njeno stvaranje u odbrambeno otadžbinskom ratu neka je vječna slava, a svim borcima koji su danas uz nas vječno hvala na njihovoj borbi za sve nas”, izjavio je Amović novinarima.

Predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, kao i boračkih organizacija sa područja grada položili su vijence na centralni spomen-krst na vojničkom groblju u Miljevićima povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac je čestitao svim borcima ovaj dan, ističući da mu je velika čast što je bio vojnik Vojske Republike Srpske.

“Borci se nisu borili da bi imali neke benefite, nego za slobodnu Republiku Srpsku“, istakao je Šehovac, dodajući da je potrebno više pažnje posvetiti ovoj populaciji.

Sekretar Udruženja veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragan Pjević istakao je da je sa 17 godina otišao u Vojsku Republike Srpske i da je ponosan na činjenicu da je zajedno sa saborcima stvarao i stvorio Republiku Srpsku.

Pjević je ocijenio da treba promijeniti položaj boraca za koji kaže da sada nije na zadovoljavajućem nivou.

Filter 2019