Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Данас је међународни Дан медицинских сестара и техничара

Извор: Филтер

Медицинске сестре-техничари најбројнија су професионална категорија у систему здравства тј. раде на подручју унапређења здравља, спречавања болести, лијечења и рехабилитације.

Професија медицинске сестре има кључну улогу у пружању здравствене његе и промоције здравља, истакла је главна сестра Болнице “Србија” Борјана Петровић.
Она каже да медицинска сестра мора бити емоционално зрела и стабилна особа како би могла разумјети и носити се са различитим ситуацијама које овај посао доноси.
“Бити сестра значи слушати пацијента шта говори, помоћи му, и обезбједити му најбољу здравствену његу”, нагласила је Петровићева.
Додаје да се медицинска сестра обавезала својим знањем да ће пружати здравствену заштиту поштујући морална и етичка начела здравственог система.


“Kроз протекле двије године смо доказали да систем не може без нас. Неопходно је скренути пажњу јавности која је улога медицинских сестара у здравству, и потребно је вршити сталне едукације особља, а све у циљу пружања што боље услуге пацијентима”, појашњава Петровићева.
“Честитам наш дан свим медицинским сестрама, најприје у нашој болници, а онда и широм свијета”, нагласила је главна сестра Болнице “Србија” Борјана Петровић.


Предсједница Удружења медицинских сестара и техничара Сарајевско-романијске регије, Госпава Пејић, истакла је да поводом Међународног празника сестринства Удружење медицинских сестара и техничара обиљежава свечано рођендан даме са лампом Florence Nightingale, која је рођена у Фиренци, 12. маја 1820. године и позната је по оснивању модерног сестринства.
Тим поводом Пејићева је честитала празник свим медицинским сестрама широм свијета, Републике Српске, а посебно сестрама Сарајевско-романијске регије.


Сваке се године на овај дан здравствени професионалци и јавност осврну на рад и улогу медицинске сетре у њези болесних и заштити здравих људи, чија здравствена заштита је незамислива без медицинских сестара.

Filter 2019