Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Danas je Međunarodni dan babica

Izvor: Filter

Babice su direktno povezane sa zdravljem majki i djece i veoma je bitno skrenuti pažnu javnosti na ogromnu ulogu koju babice imaju u zdravstvenom sistemu.

“Uloga i prisustvo babice u životu svake majke je nezamjenjiva. Poziv babice važi za jedno od najplemenitijih, najodgovornijih i ujedno najljepših poziva“, istakla je babica, i ujedno glavna sestra Bolnice „Srbija“ Borjana Petrović.

Ona kaže da se značaj babice mjeri prema velikoj odgovornosti i ljubavi prema rađanju novog bića. Babica je prva osoba koja dočeka bebu, i tu je da pomogne majci u njenom najznačajnijem trenutku.

„Babice su stručne sestre koje su spona između doktora i pacijenta, i jedine su koje prisustvuju fazi između najvećeg bola i radosti“, naglasila je Petrovićeva.
Dodaje, da svaka babica bez obzira koliko ima godina radnog iskustva, u salu ulazi sa dozom straha od svakog novog rađanja, a osjećaji u sali postaju samo intenzivniji.

Žene su najčešće uplašene, ali mi smo tu da ih smirimo, ulijemo povjerenje i damo snagu i zajedničkim snagama dođemo do srećnog ishoda, pojašnjava Petrovićeva.

„Naša uloga nije bitna samo u sali, nego i prije i poslije porođaja. Mi smo ujedno i psiholozi i pedagozi“ naglašava babica Borjana Petrović.

Ona kaže da osoba koja je plemenita, empatična, susretljiva i puna ljubavi može biti babica, jer ovo zanimanje zahtjeva mnogo snage, strpljenja, motivacije. Ma koliko porođaj bio lijep, može biti i jako stresan za porodilju, i babica mora prići svakoj majci i pridobiti njeno povjerenje.

„Nikada nisam zažalila što sam izabrala ovaj poziv, i kako volim da kažem, da mogu opet da biram, ponovo bih izabrala ovo zanimanje“, zaključuje Petrovićeva.

U porodilištu JZU Bolnice „Srbija“ zaposleno je 10 babica sa višegodišnjim iskustvom.

Svjetska zdravstvena organizacija i njeni globalni partneri, svake godine skreću pažnju na važnost babica u procesu dočeka novih beba na svijet i istovremenoj brizi o majkama za vrijeme, ali i nakon porođaja.

Filter 2019