Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Данас је Међународни дан бабица

Извор: Филтер

Бабице су директно повезане са здрављем мајки и дјеце и веома је битно скренути пажну јавности на огромну улогу коју бабице имају у здравственом систему.

“Улога и присуство бабице у животу сваке мајке је незамјењива. Позив бабице важи за једно од најплеменитијих, најодговорнијих и уједно најљепших позива“, истакла је бабица, и уједно главна сестра Болнице „Србија“ Борјана Петровић.

Она каже да се значај бабице мјери према великој одговорности и љубави према рађању новог бића. Бабица је прва особа која дочека бебу, и ту је да помогне мајци у њеном најзначајнијем тренутку.

„Бабице су стручне сестре које су спона између доктора и пацијента, и једине су које присуствују фази између највећег бола и радости“, нагласила је Петровићева.
Додаје, да свака бабица без обзира колико има година радног искуства, у салу улази са дозом страха од сваког новог рађања, а осјећаји у сали постају само интензивнији.

Жене су најчешће уплашене, али ми смо ту да их смиримо, улијемо повјерење и дамо снагу и заједничким снагама дођемо до срећног исхода, појашњава Петровићева.

„Наша улога није битна само у сали, него и прије и послије порођаја. Ми смо уједно и психолози и педагози“ наглашава бабица Борјана Петровић.

Она каже да особа која је племенита, емпатична, сусретљива и пуна љубави може бити бабица, јер ово занимање захтјева много снаге, стрпљења, мотивације. Ма колико порођај био лијеп, може бити и јако стресан за породиљу, и бабица мора прићи свакој мајци и придобити њено повјерење.

„Никада нисам зажалила што сам изабрала овај позив, и како волим да кажем, да могу опет да бирам, поново бих изабрала ово занимање“, закључује Петровићева.

У породилишту ЈЗУ Болнице „Србија“ запослено је 10 бабица са вишегодишњим искуством.

Свјетска здравствена организација и њени глобални партнери, сваке године скрећу пажњу на важност бабица у процесу дочека нових беба на свијет и истовременој бризи о мајкама за вријеме, али и након порођаја.

Filter 2019