Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Godišnje oko 200 žena u RS dobije dijagnozu karcinom grlića materice: HPV vakcina prva preventivna mjera

Izvor: Srna

Godišnje oko 200 žena u Republici Srpskoj dobije dijagnozu karcinom grlića materice, 50 umre, podaci su Instituta za javno zdravstvo, a jedan od glavnih uzročnika tog teškog oboljenja je humani papiloma virus /HPV/, zbog čega je HPV vakcina prva preventivna mjera.

Epidemiolog u Institutu Jela Aćimović kaže da je primjer dobre prevencije Australija, a kada je riječ o zemljama iz okruženja onda je to Slovenija.

“Prema nekom podatku kojim raspolažem više od 60 odsto je smanjema učestalost karciona grlića materice u Sloveniji. Tako da, nadam se da i mi uvođenjem ove HPV vakcine idemo u dobrom smjeru i da ćemo u narednom periodu uticati da se smanji prenošenje HPV virusa”, istakla je Aćimovićeva.

HPV vakcina u Republici Srpskoj se uvodi kao preporučena, čije troškove bi snosio Budžet Republike Srpske. Preporučivaće se prema određenim kategorijama u čijem fokusu će biti djeca.

Specijalista ginekologije i akušerstva Ines Šindrak pojasnila je da vakcina u suštini djeluje ukoliko se primjeni kod onih koji nisu zaraženi.

“Tamo gdje već postoji, 80 odsto ljudi je došlo u kontakt sa HPV vakcinom tokom života bar u nekoliko navrata. Onog momenta, ako je imunitet dovoljno jak, prisustvo HPV virusa postepeno slabi. Znači kod 50 odsto žena on će da iščezne recimo u šest mjeseci, kod 80 odsto za godinu dana, kod 90 odsto za dvije. Onih 10 odsto ostaju u riziku da se nešto desi”, pojasnila je Šindrak za ATV.

Bitno je znati, ističe, da se vakcina ne koristi u liječenju već preventivno i da je zbog toga važno da se primijeni kod djevojčica, ali i dječaka prije nego stupe u polne odnose. U slučaju da se vakcinacija vrši do 15. godine preporučeno je davanje u dvije doze. A poslije 15. godine u tri.

“Bilo bi idealno da to bude između 11. i 13. i negdje najkasnije do 15. godine života. Engleska je stavila da je to negdje granica do 45 godine”, rekla je Šindrak.

Ona smatra ludošću da žene u 21. vijeku i pored postojanja vakcine kao nekakvog primarnog sredstva, umiru od karicoma grlića.

“U suštini, što se tiče samih kondiloma ili nekih promjena u koži one mogu da se uklone nekakvim hirurškim putem i jačanjem imuniteta, ali isto tako na duge staze nije isključeno da mogu da dovedu do nekog problema. Tako da bitno je o tome treba mnogo da se priča, treba da se priča na svakom koraku”, rekla je Šindrak.

Za nabavku vakcine zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a u taj proces, kako navode, kreće se kada se riješe sve neophodne zakonske procedure. Struka je saglasna u tome da prvenstveno veliku važnost treba dati redovnim ginekološkim pregledima.

Filter 2019