Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Гајстлингер: Извињавам се због одлуке коју је донио Валентин Инцко

Извор: Срна

Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко својом одлуком, коју је донио при одласку са свог мандата, провокативно је створио проблеме у БиХ, истакао је данас у Бањалуци професор уставног права из Салцбурга Михаел Гајстлингер.

Он је, прије предавања у Академији наука и умјетности Републике Српске о теми “Устав БиХ и Дејтон”, рекао да се у лично име извињава због Инцкове одлуке јер је један Аустријанац донио такву одлуку и “масовно кршио права и Устав Републике Српске као и све уставне категорије што се тиче Устава БиХ”.

Гајстлингер је рекао да је Инцко присвојио себи компетенцију коју није имао и која му није дата Анексом четири Дејтонског мировног споразума.

– Он би био, уствари, задужен да интерпретира или да надзире проблеме у оквиру спровођења цивилног дијела Устава. Насупрот томе, он је у суштини прекршио или превазишао своја овлаштења и члан три је самостално промијенио што у суштини није у његовим овлаштењима – рекао је Гајстлингер новинарима.

Он је прецизирао да је до сада било 60 одлука свих високих представника који су без овлаштења мијењали устав.

– Сматрам да у међународном праву и међународним односима ова врста протектората у БиХ је нека врста и диктатуре једне особе. Сматрам да треба да се врати изворном писаном слову и изворном Дејтону – нагласио је Гајстлингер.

Упитан да прокоментарише враћање надлежности Републике Српске као реакцију на Инцково наметање одлуке, Гајстлингер је рекао да сматра реакцију Републике Српске оправданом и да је то једини начин на који може да се одбрани од тога.

Одговарајући на питање да ли БиХ може опстати уз нарушавање Дејтонског споразума, Гајстлингер је рекао да БиХ може функцинисати само уз поштовање ставова Републике Српске и ФБиХ од стране међународне заједнице.

Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић рекао је да је врло битно да се чује различит приступ о овој тему.

– Мислим да је за БиХ веома битно да свијет сазна да постоји уставна регулатива на нивоу БиХ, Републике Српске, који изричито каже да је БиХ конфедерална држава у којој ентитети имају главни ослонац управљања државом – истакао је Кузмановић.

Он је нагласио да је Република Српска направила квалитетан Устав који је веома важан, али који је више пута оскрнавио високи представник.

– Дошло је до тога да је високи представник неовлаштено поднио захтјев вијећу које представља одређену структуру оних који гарантују уставни развој у БиХ и Републици Српској – рекао је Кузмановић.

Он је нагласио да је потребно да у свијет продре истина да је Република Српска кооперативна и да ради на томе да се примјењује Устав те да “нема импровизације и наметања”.

Предавање професора Гајстлингера организовао је АНУРС у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији.

Михаел Гајстлингер рођен је 1956. године у Радштату у покрајини Салцбург, професор је међународног права, компаративног права у области уставног и управног права, као и источноевропског права на Универзитету у Салцбургу.

Главне теме његових публикација су теорија и пракса међународног права, европске интеграције, међународно и европско право у области животне средине, руско и источноевропско уставно право.


Filter 2019