Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Вјерници стижу под Острог на поклоњење Светом Василију Острошком

Извор: Срна, dan.co.me

На хиљаде људи окупља се вечерас код манастира Острог како би, према традицији, преноћили по ведрим небом надомак манастира, а затим се поклонили моштима Светог Василија Острошког уочи сутрашњег дана, кад се празнује један од највећих светитеља у Српској православној цркви којег поштују и припадници других вјерских заједница.

Велики број вјерника је и ове године пристигао из свих градова Црне Горе, али и из земаља региона, како би учествовали на једном од најљепших и најзначајнијих религиозних догађаја на овим просторима празнику Светог Василија Острошког и Тврдошког.

ФОТО: СЛОБОДАН ГАЈАНИН, ФЕЈСБУК


Постоје бројна свједочења људи да су молитве упућене Светом Василију Острошком услишене, због чега се вјерује да је један од највећих чудотвораца.

У његову моћ исцјељења вјерују припадници хришћанске, али и исламске вјероисповијести, па се вечерас и сутра, према традицији, очекује долазак више десетина хиљада побожних поклоника из многих градова.

На традиционално ходочашће и пут дуг 40 километара вјерници су од Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици кренули данас око 16.00 часова.

Ходочасници ће пристићи и из Требиња, Невесиња, Фоче, са Сокоца, из Лакташа, Бањалуке, Берана, Бијелог Поља, Будве, Бара и Херцег Новог.

Са њима је на вечерњој молитви, која је у току, и Његова светост патријарх српски Порфирије са више од 20 владика Српске православне цркве. 

Filter 2019