Врховац: Сачувани сви важни документи, од сљедеће седмице ИРБ нормално послује

Извор: Срна

Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Дражен Врховац изјавио је данас да је комплетна архива банке сачувана и није оштећена у пожару, те да би почетком сљедеће седмице ИРБ требало да настави нормално да послује.

“Документација која је уништена у Сектору за рачуноводство и финансије је оперативна документација, а архива је 100 одсто неоштећена, јер се налази на другим спратовима”, рекао је Врховац за РТРС.

Он истакао да су сачувани сви вјеродостојни и важни документи ИРБ-а.

“Сачувани су регистратори у папирној форми, мјенице и остала документација која се чува у противпожарним ормарима и сервер сала која је неоштећена. Значи, нема штете која се покушава представити у јавности и зато молим све да сачекају извјештај надлежних органа, који ће, вјерујем, бити презентован наредних дана”, нагласио је Врховац.

Он је напоменуо да се сви послови банке снимају и бекапују у серверима у електронском облику, те да не постоји врста штете о којој се спекулише у јавности да су уговори спаљени, мјенице оштећене и слично.

“Сва наша оригинална документација је сачувана, а сви уговори постоје на више мјеста, и у Правном одсјеку и у Сектору за пласмане и у Архиви. То смо утврдили уз присуство инспектора, на чему смо инсистирали баш због интереса јавности”, нагласио је Врховац.

Врховац је поновио да је највише страдао дио другог спрата у којем је Сектор за рачуноводство и финансије, док је остали дио просторија углавном запрљан.

Појаснио је да је ИРБ власник дијела зграде, односно другог, трећег, четвртог и петог спрата, гдје се налази Гарантни фонд Републике Српске.

“Још траје увиђај надлежних органа, који би данас требало да буде завршен. Вјерујем институцијама и знам да ће професионално обавити свој посао и све нас обавијестити о свему везаном за овај немили догађај”, нагласио је Врховац.

Поновио је да је сва имовина ИРБ-а осигурана, а да је, кад је ријеч о противпожарној заштити, све урађено према пропису и закону.

“Прибавили смо рјешење Министарства унутрашњих послова у складу са Законом о заштити од пожара, којим смо сврстани у четврту групу ризика од пожара и сходно томе смо донијели правила о заштити од пожара, план евакуације и Правилник о заштити од пожара. Сви уређаји који се користе за заштиту од пожара су били исправни”, истакао је Врховац.

Он је навео да је први задатак да што прије успоставе пословни процес, да су радници свакодневно ту, те да су имали идеју да сами чисте, али су ангажовали професионалну агенцију, јер нису хтјели да на било који начин угрозе неког од радника.

Врховац је закључио да је најважније да у пожару, који је прије два дана избио у пословној згради ИРБ-а, није било људских жртава.

Filter 2019