Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Видовић: Буџет Српске биће већи за око 300 милиона КМ

Извор: Срна

Буџет Републике Српске биће, предстојећим ребалансом, већи за око 300 милиона КМ, а тај новац ће бити усмјерен ка грађанима, рекла је министар финансија Српске Зора Видовић.

Видовићева је навела да се ради на ребалансу буџета, који би требао да буде усвојен у јуну.

“Планирамо и додатна издвајања за набавку прехрамбених производа и нафтних деривата, али и субвенције за набавку основних животних намирница”, рекла је Видовићева за Глас Српске.

Она је навела да су приходи од индиректних пореза који су припали Републици Српској повећани за 22 одсто за четири мјесеца ове године у односу на лани и да износе 543,5 милиона КМ.

“Јавни приходи које убире републичка Пореска управа већи су за 14 одсто и износе 911,5 милиона КМ. Разлози за овакве резултате су у бољој наплати, али и инфлацији, која је за сада још испод 10 одсто, али је тешко предвидјети њене даље токове, с обзиром на кретања на свјетским берзама и тржиштима, због чега смо припремили нови сет мјера, други у овој години”, додала је Видовићева.

У оквиру планираних мјера, Видовићева наводи да ће морати радити на корекцији плата, пензија, борачког додатка и социјалних давања, те да ће укупно за сва повећања до краја године требати 159 милиона КМ.

“Додатно ћемо ојачати привреду, пољопривреду и инвестиције. Очекујемо да ће буџетски оквир бити повећан за око 300 милиона КМ и тај новац биће усмјерен према грађанима”, рекла је Видовићева.

Она је појаснила да су у ребалансу планирана повећања плата буџетских корисника и борачких давања за по десет одсто те да је већ укалкулисан раст пензија за исто толико.

“Додатних 50 милиона смо планирали да издвојимо за социјална давања. Сав овај новац у буџету је од оног што привреда исплати, а привредници су у веома тешкој ситуацији. Због тога ћемо и њих подржати. Планирали смо додатна издвајања за привреду и пољопривреду у износу од 40 милиона КМ”, додала је Видовићева.

Влада Републике Српске је већ у оквиру интервентних набавки купила одређене врсте робе, а наставља да прати кретање цијена на међународном тржишту.

“Благовремено ћемо реаговати у оквиру расположивих ресурса. Због тога ћемо планирати и новац за набавку прехрамбених производа и нафтних деривата, али и субвенције за набавку основних животних намирница”, нагласила је Видовићева.

Она је навела да је једна од могућности ограничавање цијена или њихово замрзавање.

“Тренутно је у складу са Законом о регулисању цијена на снази одређивање маржи на нафту и нафтне деривате и ограничење маржи на основне животне намирнице које се одређују у односу на набавну цијену”, рекла је Видовићева.

Она истиче да су, упркос свим дешавањима, редовно исплаћиване све буџетске обавезе, али и повећана одређена давања.

“Ове године смо имали измјену и повећање плата и пензија, које ћемо додатно кориговати”, поручила је Видовићева.


Filter 2019