Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Бурна сједница БОРС-а, ставови супротстављени

Извор: Срна

Након данашње бурне сједнице Скупштине Борачке организације Републике Српске /БОРС/ која је одржана у Бијељини није могуће закључити да ли је ово тијело опозвало генерала Миломира Савчића са мјеста предсједника БОРС-а, будући да су делегати који су се обратили новинарима имали супротне тврдње.

Предсједник Борачке организације Братунац Зоран Гвозденовић, сматра да су данас прекршени Статут и Пословник о раду БОРС-а.

„Управо је завршен покушај разрјешења генерала Савчића. Они тврде да имају подршку, али је немају, будући да је од укупно 142 присуствовало њих осамдесетак, од којих је за опозив гласало 68. Ја одговорно тврдим да је то недовољно, јер је требало да буду 72 гласа. Зато сматрам да Савчић није разријешен дужности предсједника БОРС-а“, изјавио је Гвозденовић новинарима.

Гвозденовић је указао да је данашња сједница обиловала неправилностима, те да ће након ње стање у БОРС-у бити хаотично.

„Прије дневног реда верификовали су мандате 10 људи који нису били делегати у Скупштини, само да би имали право гласа“, рекао је Гвозденовић и истакао да је разочаран настојањима опозива генерала у изгнанству.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић тврди да је данашња Скупштина вођена мимо Статута и Правилника БОРС-а.

„Прво смо требали да гласамо за дневни ред, па тек онда даље. Међутим, прије дневног реда била је тачка за верификацију мандата, као и низ других неправилности. Данас је највећа срамота гласати против Савчића и за његов опозив, кад знамо сви да је против њега поднесена оптужница која га терети за ратне злочине. Ми у БОРС-у знамо да то није тако“, рекао је Маринковић.

Маринковић каже да лично није био задовољан радом БОРС-а на челу са Савчићем, али је данас, као српски борац, ипак био уздржан по тачки дневног реда која се односила на његов опозив јер, каже, хоће да га мијењају људи који су с њим све вријеме били у Предсједништву.

“Ако већ треба да се десе неке промјене у БОРС-у, онда треба промијенити и Предсједништво, које броји 17 људи. Ако се није добро радило – онда кривца треба тражити и у Предсједништву“, рекао је Маринковић и оцијенио да, ако се у Борачкој овако настави, она ће бити урушена.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац тврди да је кворум на данашњој сједници био довољан, иако је, каже, вршена опструкција да се на засједање не дође.

„Скупштина је легална и нико није ни против кога, већ против нерада у БОРС-у. Данас смо, само, извршили замјену неправедно осуђеног генерала Савчића, али ћемо на сваки начин стати уз њега и помоћи му, као и свим саборцима који леже по разним затворима у БиХ“, рекао је Шеховац.

Шеховац каже да је, на основу верификованих мандата 137, данас било 69 делегата.

„Није истина да је гласало 68, већ је 69 људи гласало за разрјешење, као и постављање генерала Савчића за почасног предсједника БОРС-а до краја мандата, наредне године. Имаће сва регуларна примања, нико га се не одриче, већ нам треба човјек који ће водити Борачку организацију Српске јер Савчић тренутно није у могућности да то ради због оптужнице. Ми у Скупштини имамо право да га скинемо, по Статуту“, рекао је Шеховац.

Filter 2019