Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Bocan-Harčenko: Nikakav pritisak Zapada ne može da pokvari srpsko-ruske odnose

Izvor: Srna

Nikakav pritisak Zapada ne može da pokvari srpsko-ruske odnose, njihovu tradiciju, a posebno tradiciju zajedničke borbe protiv fašizma i nacizma, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

“Tradicije su čvrste. Ništa, nikakva situacija, nikakav pritisak Zapada ne može da pokvari tu tradiciju. Najvažniji osjećaj za srpsko rukovodstvo, za Srbiju i srpski narod, jeste osjećaj slobode, nezavisnosti i suvereniteta, a tradicija zajedničke borbe, borbe protiv fašizma i nacizma dio je srpskog osjećaja dostojanstva. Ubijeđen sam u to”, rekao je Bocan-Harčenko za “Sputnjik”.

Ruski ambasador je istakao da, bez obzira na pritiske kojima je Srbija izložena u vrijeme specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, nijednog trenutka nije posumnjao da će se predstavnici najvišeg srpskog rukovodstva pridružiti “Besmrtnom puku” u Beogradu.

“Što se tiče drugih zemalja, naravno, mi pozdravljamo sve naše saveznike. Poštujemo i borce svih savezničkih vojski koje su učestvovale u Drugom svjetskom ratu”, naveo je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je naglasio da je Dan pobjede zajednički praznik Srbije i Rusije i da ga raduje što je obilježen u Beogradu i šetnjom “Besmrtnog puka”, u kojoj je i sam učestvovao noseći fotografiju svog djeda koji je kao pilot poginuo u vazdušnom okršaju.

“Ovo je za nas veliki događaj u smislu čuvanja sjećanja na našu vojsku, naše heroje koji su oslobađali Srbiju i regiju Istočne Evrope od fašista, a Dan pobjede, 9. maj, naš je zajednički praznik. Naša zajednička tradicija je duga i čvrsta”, rekao je ruski ambasador.

S obzirom na sve što se sad dešava u Evropi, Bocan-Harčenko je istakao da se Dan pobjede slavi možda još snažnije, sa više srdačnosti i jačim osjećanjima.

“Osjećamo aktuelnost ovog praznika, aktuelnost zadatka borbe protiv nacizma”, rekao je Bocan-Harčenko.

Komentarišući da se ove godine, zbog dešavanja u Ukrajini, “Besmrtni puk” neće održati u većini zemalja Evrope ni u SAD, Bocan-Harčenko je izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija održana u Beogradu.

“A što se tiče drugih zemalja, zemalja koje su članice EU, nažalost, ovo je ispoljavanje potvrde rusofobije i pokušaj revizije i poništavanja istorije, zajedničke istorije”, ocijenio je ruski ambasador.

Filter 2019