Боцан-Харченко: Никакав притисак Запада не може да поквари српско-руске односе

Извор: Срна

Никакав притисак Запада не може да поквари српско-руске односе, нјихову традицију, а посебно традицију заједничке борбе против фашизма и нацизма, рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

“Традиције су чврсте. Ништа, никаква ситуација, никакав притисак Запада не може да поквари ту традицију. Најважнији осјећај за српско руководство, за Србију и српски народ, јесте осјећај слободе, независности и суверенитета, а традиција заједничке борбе, борбе против фашизма и нацизма дио је српског осјећаја достојанства. Убијеђен сам у то”, рекао је Боцан-Харченко за “Спутњик”.

Руски амбасадор је истакао да, без обзира на притиске којима је Србија изложена у вријеме специјалне војне операције Русије у Украјини, ниједног тренутка није посумњао да ће се представници највишег српског руководства придружити “Бесмртном пуку” у Београду.

“Што се тиче других земаља, наравно, ми поздрављамо све наше савезнике. Поштујемо и борце свих савезничких војски које су учествовале у Другом свјетском рату”, навео је руски амбасадор.

Боцан-Харченко је нагласио да је Дан побједе заједнички празник Србије и Русије и да га радује што је обиљежен у Београду и шетњом “Бесмртног пука”, у којој је и сам учествовао носећи фотографију свог дједа који је као пилот погинуо у ваздушном окршају.

“Ово је за нас велики догађај у смислу чувања сјећања на нашу војску, наше хероје који су ослобађали Србију и регију Источне Европе од фашиста, а Дан побједе, 9. мај, наш је заједнички празник. Наша заједничка традиција је дуга и чврста”, рекао је руски амбасадор.

С обзиром на све што се сад дешава у Европи, Боцан-Харченко је истакао да се Дан побједе слави можда још снажније, са више срдачности и јачим осјећањима.

“Осјећамо актуелност овог празника, актуелност задатка борбе против нацизма”, рекао је Боцан-Харченко.

Коментаришући да се ове године, због дешавања у Украјини, “Бесмртни пук” неће одржати у већини земаља Европе ни у САД, Боцан-Харченко је изразио задовољство што је ова манифестација одржана у Београду.

“А што се тиче других земаља, земаља које су чланице ЕУ, нажалост, ово је испољавање потврде русофобије и покушај ревизије и поништавања историје, заједничке историје”, оцијенио је руски амбасадор.

Filter 2019