Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Битка на Паштрику – херојство војника који нису попустили ни у најтежим окршајима

Извор: Срна

“Битка на Паштрику 1999. године” била је тема вечерашње трибине на Палама гдје се говорило о херојству младих војника који су бранили границу и спријечили улазак Албанаца на територију Kосова у вријеме НАТО бомбардовања, а једина битка која је у Европи вођена по америчкој доктрини.

Некадашњи командант 549. моторизоване бригаде Војске Југославије генерал Божидар Делић рекао је Срни да је то, иако се о Паштрику не говори пуно, највећа битка послије Другог свјетског рата и једина битка коју су испланирали Американци и назвали је “Стрела”.

“То је једина битка у Европи која је вођена по америчкој доктрини, ваздушно-копнене битке на друмско-косовском оперативном правцу. Интересантно је да су снаге које су нападале на земљи биле ОВK и албанске војске, а из ваздуха је била подршка НАТО пакта, посебно Американаца”, навео је Делић.

Делић је истакао да је 549. моторизована бригада из Призена, једна од најбројнијих бригада у континуитету од ЈНА, па са Војском Југославије, бројала 14.000 људи и бранила 150 километара државне границе, и то око 90 према Албанији и 60 према Македонији.

Према његовим ријечима, тај простор гдје се одиграла Битка на Паштрику је простор у фронту око шест километара, којег је на почетку бранило само 400 људи, али су брзо пристигла појачања тако да су првог дана имали више од 1.200 људи.

“Ми смо сматрали да је то довољно и сматрали смо битку тактичког нивоа, али Американци су је сматрали битком оперативно-стратегијског нивоа јер су ангажовали стратегијске снаге из Америке, Велике Британије, па су ђеловали стратегијски бомбардери – Б52 и Б1. Оперативна група Јастреб од 5.000 људи је дошла из Њемачке са хеликоптерима апач, тако да смо ми једина бригада у Европи, а можда и у свијету која је непрекидно тучена стратегијском авијацијом”, навео је Делић и додао да је било 24 бомбардовања стратегијске авијације.

Према његовим ријечима, у првом дану су успјели да уђу на три мјеста око 500 до хиљаду метара у територију, али су трећег дана, то све очистили.

Он је навео да су током операције “стрела” имали 26 погинулих, а они око 1.200. “Они су је назвали операција стрела, а ми послије пар дана прекрстили у операцију сломљена стрела“, навео је Делић.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је Срни да је трибина организована у оквиру манифестације “Дани Филозофског факултета” и да су присуствовали хероји битке генерали Божидар Делић и Стојан Kоњиковац.

“Они су најзаслужнији што је Војска Југославије тада успјела да задржи агресију вишеструко моћнијег непријатеља на простору Kосова и Метохије. На овај начин одлужујемо дуг херојима са Паштрика, али и одајемо захвалност овим људима који су изнијели ту битку”, истакао је Мастиловић.

Мастиловић је додао да је ово значајан сегмент изграђивања културе памћења не само на старије периоде српске историје него и најновије периоде историје, али и прилика да будуће генерације схвате на који начин је крајем 20. вијека српски народ био изложен уништењу и на који начин су тада српске територије изложене агресије прије свега међународног фактора, а онда и неких комшијских земаља.

Сутра у 9.30 у оквиру манифестације планиран је Међународни скуп “Наука и стварност”, а у 13.00 часова обред ломљења славског колача.

Filter 2019