Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

“Бесмртни пук” и ове године у Србији и Српској

Извор: Срна

Манифестација “Бесмртни пук”, одржана први пут у Русији 2014. године с циљем очувања личног сјећања на страдале у Другом свјетском рату, биће и ове године одржана у Србији и у Републици Српској.

Учесници ће у шетњи на Дан побједе 9. маја у више градова Србије носити фотографије чланова својих породица који су погинули у борби против фашизма.

Централни догађај биће шетња “Бесмртног пука” у Београду у понедјељак, 9. маја. У 10.00 часова учесници ће се састати код Вуковог споменика и прошетати до Гробља ослободилаца Београда, рекао је за “Спутњик” виши савјетник Руског дома у Београду Георгиј Енгелхарт.

Сат касније, они који желе да одају пошту погинулим рођацима окупиће се у Нишу код логора “Црвени крст”, као и у Аранђеловцу.

Шетња ће бити одржана и у Требињу у Републици Српској, гдје је окупљање заказано у вечерњим часовима код споменика војводи Луки Вукаловићу.

Енгелхарт наводи да су ово само неки од градова у земљи и окружењу у којима ће бити одржана манифестација “Бесмртни пук”, те истиче да ће се поштоваоци дјела погинулих и идеје антифашизма ове године окупити у десетинама мјеста у Србији.

Напомињући да је важно да се та борба не заборави у времену ревизије и фалсификовања историје на свим меридијанима, Енгелхарт је указао да су објективни разлози за то што је манифестација “Бесмртни пук” постала традиционална у Србији.

– Прије свега, то је велико страдање српског народа у два свјетска рата, у Великом и Другом свјетском рату. Управо зато ваш народ има тај слух, осјећај и разумијевање за то шта значе те жртве. То је искуство које је заједничко нашим народима. То је још једна карика у ланцу историјског пријатељства које нас повезује – рекао је Енгелхарт.

Он је подсјетио да на шетњи у Београду традиционално учествују и представници руске Амбасаде у Србији.

Манифестацију ове године прати још један важан догађај, 8. маја у Нишу ће бити откривен споменик на мјесту такозваног “Нишког инцидента“, оружаног сукоба савезничких снага у Другом свјетском рату.

– То је мјесто гдје је у новембру 1944. године америчка авијација бомбардовала колону совјетске армије, погинули су бројни совјетски војници, па и командант корпуса који је био у офанзиви на непријатеља у том дијелу Србије. Тада се догодила и ваздушна битка између совјетске и америчке авијације – рекао је Енгелхардт.

Манифестација “Бесмртни пук” са годинама је у Русији све масовнија, а одржава се и у другим земљама и не само у Европи.

Америчке и британске власти ове године забраниле су одржавање “Бесмртног пука” на својој територији.

Filter 2019