Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Јасеновац: Обиљежена 77. годишњица пробоја логораша

Извор: Танјуг

Хрватски премијер Андреј Пленковић посјетио је данас спомен подручје Јасеновац гдје се обиљежава 77. годишњица пробоја посљедњих затвореника, док је предсједник Зоран Милановић претходно одао почаст жртвама усташког логора не желећи да буде у колони с члановима Владе.

Милановић је јутрос са делегацијом у подножју споменика “Цвијет” положио цвијеће и каменчиће.

Засебни долазак објаснио је јуче рекавши да не жели да буде на комеморацији с члановима Владе, јер “у једном тренутку охрабрују усташлук, а потом се праве да су либерали”, преноси Индекс.

Затим је најавио да ће и идуће недјеље бити у Јасеновцу уз Координацију јеврејских општина које ће почаст жртвама Јасеновца одати на Дан сјећања на жртве холокауста.

Они су свој недолазак на данашњу комеморацију објаснили незадовољством, јер власт није забранила усташке симболе, преноси Индекс.

Пленковић је поручио да је осуда злочина у Јасеновцу изузетно важна.

“Жао нам је свих који су овде погинули. Важно је да за младе генерације у нашем образовном систему осигурамо да млади могу на јасан начин сазнати и научити колико се зло догађало за вријеме Другог свјетског рата. Драго ми је да је омогућено да овдје буде толики број људи и да су на овој службеној комеморацији били сви који су позвани. Ми смо овде као и увијек, службено, с достојанством и поштовањем према жртви”, рекао је он.

Додао је да се и ту виде вриједности којима је изграђена савремена Хрватска.

Пленковић је додао да не жели да коментарише, како је навео, беспризорне изјаве које је предсједник Зоран Милановић раније данас дао у Јасеновцу.

“Ми радимо свој посао одговорно, у интересу хрватских грађана. Неки други који имају пуно времена не раде то, рекао је Пленковић.

Пуповац: Усвојити ефикасна рјешења за кажњавање усташког поздрава

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да су у Хрватској у току разговори о санкционисању усташког поздрава “За дом спремни” и да је отворен за рјешења која ће бити ефикасна и мијењати тренутно стање.

“Вјерујемо да ћемо доћи до сагласности и рјешења које ће бити прихватљиво свима и Влади Хрватске и представницима организација народа жртава и антифашиста”, рекао је Пуповац у Јасеновцу, гдје је одржана комеморација поводом 77 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац.

Пуповац каже да су отворени за рјешења која ће бити ефикасна и која ће почети мијењати стање које постоји у Хрватској.

“Претпоставља се да судови коначно требају имати уједначену праксу у вези са оним што је дефинисано са барем три одлуке Уставног суда Хрватске у овој материји”, додао је Пуповац.

Он истиче да то требају чинити сви који томе требају дати допринос од Државног тужилаштва до Врховног суда.

“Постоји аустријска пракса, њемачка пракса, видјећемо каква ће бити хрватска. Ми смо за то да дођемо до рјешења око којега ћемо се сагласити и које ће донијети резултате”, рекао је Пуповац.
Службеном обиљежавању Дана пробоја логораша у Јасеновцу, осим представника СНВ-а присустовали су хрватски премијер Андреј Пленковић, предсједник Хрватског сабор Гордан Јандроковић, те делегације Савеза антифашистичких бораца и антифашиста и Рома.

Filter 2019