Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Šmit obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Izvor: Srna

Njemački diplomata Kristijan Šmit rekao je danas da je obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Šmit je rekao novinarima u Sarajevu da je Zakon o nepokretnoj imovini “u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH” i da ga je obustavio do odluke Ustavnog suda BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je Ukaz o proglašavanju ovog zakona 7. aprila, a Zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Dodik: Imovina Srpske je imovina Srpske i tu ne pomažu ni bonska ovlaštenja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je imovina Republike Srpske imovina Republike Srpske i tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlaštenja.

– Najbolji sinovi Republike Srpske nisu izginuli da bi neizabrani Nijemac Kristijan Šmit krčmio ono za šta su dali najvrednije – rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše odluku njemačkog diplomate Kristijana Šmita da obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Dodik je podsjetio da je pitanje imovine riješeno 1995. godine u Dejtonu i “samo neizabrani i nepotvrđeni stranac, poput Kristijana Šmita, može da se bavi pitanjima koja su u Ustavu BiH već riješena”.

On je ocijenio da je potez Kristijana Šmita kič i šund politike na koju su ga natjerali oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali.

– Partnere u FBiH pozivam da se poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor! – rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Filter 2019