Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

“Čuvari vjetrova” Milice Borovčanin pred čitaocima

Izvor: Srna

U Narodnoj biblioteci Sokolac čitalačkoj publici predstavljena je treća samostalna knjiga “Čuvari vjetrova” mlade sokolačke pjesnikinje Milice Borovčanin o kojoj je književna kritika izrekla niz pohvala.

“Milica je učenica drugog razreda gimnazije sokolačkog Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški, a poezijom se bavi od ranog uzrasta, o čemu svjedoče i mnogobrojna priznanja od kojih se izdvajaju treće, a potom i prvo mjesto na Međunarodnom festivalu poezije i umjetnosti u Beču 2020. i 2021. godine”, rekla je direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Janković na promociji.

Prema riječima Jankovićeve, Milica Borovčanin do sada je objavila dvije knjige poezije “Bezimeni čovjek” /2018/ i “Sunčev čovjek” /2020/.

Njena treća zbirka “Čuvari vjetrova” pojavila se pred čitaocima u izdanju Kulturno- izdavačkog centra “Srpska kuća” iz Požarevca.

Glavni i odgovorni urednik “Srpske kuće” Bratislav Golić rekao je Srni da je prisustvovao promociji ove knjige jer je Milica izuzetan pisac, koga su iz ove izdavačke kuće dugo pratili jer je prolazila kroz njihove zbornike u kojima afirmišu mlade književnike u Srbiji, dijaspori i Republici Srpskoj.

On je izrazio nadu da će Milica biti jedan od izuzetnih pisaca u regiji kojoj pripada Sokolac i da će i u narednom periodu dobijati književne nagrade za svoje stihove.

“Ja sam čovjek koji je stvorio grad od preko 20.000 mladih pisaca u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori i sada želim da predstavim te pisce i njihove knjige u Ginisovoj knjizi rekorda”, najavio je Golić.

On je, kako kaže, pripremio knjigu sa svim tim radovima i nastojaće da je prevede na engleski jezik i najavio pokretanje kampa koji će okupljati djecu talentovanu za lijepu pisanu riječ.

Pjesnikinja Borovčanin rekla je Srni da iza sebe ima tri samostalne knjige, pjesme objavljene u više od 20 zbornika, te navela da je u “Čuvarima vjetrova” zastupljen najveći broj pjesama, u kojima je, kako vjeruje, kvalitetom napredovala u odnosu na prethodne dvije zbirke.

Ova mlada pjesnikinja do sada je osvojila oko 60 nagrada, a posebno se ponosi “Zlatnom značkom opštine Sokolac”, koju je dobila prije dvije godine, jer dolazi od ljudi iz mjesta kojem posvećuje sve što radi i stvara.

Borovčaninova je naglasila da je posebnu podršku za svoje stvaralački rad ima u roditeljima, te da posebnu zahvalnost duguje svojoj školi, ali i opštini Sokolac, kao i svima koji joj pomažu da istraje na putu uspjeha.

Njen profesor srpskog jezika i književnosti Suzana Pružulj rekla je da su “Čuvari vjetrova” metaforični naslov istoimene programske pjesme posvećene pjesnicima.

“Vjetrovi asociraju na duhovne nemire, ono najvrednije u ljudima. Čuvari na umjetnike u vječnom traganju za ljepotom, u stvarnosti često lišene svake ljepote i višeg smisla”, navela je Pržuljova.

Ona je dodala da zbirka sadrži tematski i po formi vrlo raznolikih pedesetak pjesama, podijeljenih u cikluse – rodoljubive, refleksivne, deskriptivne, o zavičaju, ljubavi prema djedu i korijenima, nekoliko na ruskom jeziku, tri sonetna vijenca, ali je neobično što nema ljubavnih.

Gost na promociji, govoreći svoje stihove, bio je i mladi sokolački pjesnik Đorđe Kovačević, kao i Ana Janković, koja je prvi put u Narodnoj biblioteci izlagala svoje likovne radove i fotografije, koja je radila i naslovnu snagu knjige “Čuvari vjetrova”.

Filter 2019