Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

“Чувари вјетрова” Милице Боровчанин пред читаоцима

Извор: Срна

У Народној библиотеци Соколац читалачкој публици представљена је трећа самостална књига “Чувари вјетрова” младе соколачке пјесникиње Милице Боровчанин о којој је књижевна критика изрекла низ похвала.

“Милица је ученица другог разреда гимназије соколачког Средњошколског центра Василије Острошки, а поезијом се бави од раног узраста, о чему свједоче и многобројна признања од којих се издвајају треће, а потом и прво мјесто на Међународном фестивалу поезије и умјетности у Бечу 2020. и 2021. године”, рекла је директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић на промоцији.

Према ријечима Јанковићеве, Милица Боровчанин до сада је објавила двије књиге поезије “Безимени човјек” /2018/ и “Сунчев човјек” /2020/.

Њена трећа збирка “Чувари вјетрова” појавила се пред читаоцима у издању Kултурно- издавачког центра “Српска кућа” из Пожаревца.

Главни и одговорни уредник “Српске куће” Братислав Голић рекао је Срни да је присуствовао промоцији ове књиге јер је Милица изузетан писац, кога су из ове издавачке куће дуго пратили јер је пролазила кроз њихове зборнике у којима афирмишу младе књижевнике у Србији, дијаспори и Републици Српској.

Он је изразио наду да ће Милица бити један од изузетних писаца у регији којој припада Соколац и да ће и у наредном периоду добијати књижевне награде за своје стихове.

“Ја сам човјек који је створио град од преко 20.000 младих писаца у Србији, Републици Српској и дијаспори и сада желим да представим те писце и њихове књиге у Гинисовој књизи рекорда”, најавио је Голић.

Он је, како каже, припремио књигу са свим тим радовима и настојаће да је преведе на енглески језик и најавио покретање кампа који ће окупљати дјецу талентовану за лијепу писану ријеч.

Пјесникиња Боровчанин рекла је Срни да иза себе има три самосталне књиге, пјесме објављене у више од 20 зборника, те навела да је у “Чуварима вјетрова” заступљен највећи број пјесама, у којима је, како вјерује, квалитетом напредовала у односу на претходне двије збирке.

Ова млада пјесникиња до сада је освојила око 60 награда, а посебно се поноси “Златном значком општине Соколац”, коју је добила прије двије године, јер долази од људи из мјеста којем посвећује све што ради и ствара.

Боровчанинова је нагласила да је посебну подршку за своје стваралачки рад има у родитељима, те да посебну захвалност дугује својој школи, али и општини Соколац, као и свима који јој помажу да истраје на путу успјеха.

Њен професор српског језика и књижевности Сузана Пружуљ рекла је да су “Чувари вјетрова” метафорични наслов истоимене програмске пјесме посвећене пјесницима.

“Вјетрови асоцирају на духовне немире, оно највредније у људима. Чувари на умјетнике у вјечном трагању за љепотом, у стварности често лишене сваке љепоте и вишег смисла”, навела је Пржуљова.

Она је додала да збирка садржи тематски и по форми врло разноликих педесетак пјесама, подијељених у циклусе – родољубиве, рефлексивне, дескриптивне, о завичају, љубави према дједу и коријенима, неколико на руском језику, три сонетна вијенца, али је необично што нема љубавних.

Гост на промоцији, говорећи своје стихове, био је и млади соколачки пјесник Ђорђе Kовачевић, као и Ана Јанковић, која је први пут у Народној библиотеци излагала своје ликовне радове и фотографије, која је радила и насловну снагу књиге “Чувари вјетрова”.

Filter 2019