Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Hercegovačko tlo ne miruje: Nekoliko manjih zemljotresa tokom noći

Foto: Anadolija

Izvor: Glas Srpske

Nakon prvog, jačine 5,7 stepeni po Rihteru, u Hercegovini je tokom noći zabilježeno još nekoliko zemljotresa slabijeg intenziteta.

Najjači je bio jutros u 4.20, koji je imao jačinu 4,4 stepena po Rihteru. U 2.59 zabilježena je jačina 4,3 stepena, u 2.02 bio je jačine 2,6 stepeni, a u 1.55 jačina mu je bila 2,9 stepeni po Rihteru. Epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca.

Samo nekoliko minuta nakon prvog, zabilježen je i zemljotres jačine 3,1 stepen po Rihteru. Njegov epicentar je bio 23 kilometra jugoistočno od Nevesinja na dubini od dva kilomera.

Oko sat vremena kasnije dogodio se još jedan potres na ovom području. Prema podacima EMSC-a bio je jačine 3,9 stepeni. Epicentar posljednjeg potresa je bio 18 kilometara sjeveroistočno od Stoca na dubini od 10 kilometara. 

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić izjavio je da u toj opštini nema povrijeđenih, a pričinjena je velika materijalna šteta.


“Objekti su pretrpjeli ozbiljnu materijalnu štetu, pogotovo zgrada opštine, i pitanje da li će se u njima moći i boraviti i na koji način, jer je ona građena još za vrijeme Austrugarske monarhije”, naglasio je Drapić gostujući  u  Jutarnjem programu RTRS-a.

Novinar “Glasa Srpske” javlja da je u Berkovićima tokom cijele noći podrhtavalo tlo i da su stanovnici odlazili u automobile zbog straha od obrušavanja svojih domova. Za sada nema zvaničnih informacija o povrijeđenima i materijalnoj šteti pričinjenoj u ovoj opštini.

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda Srbije na području Hercegovine registrovano čak 30 podrhtavanja tla tokom noći.

Zemljotres snage 5,8 stepeni po Rihteru pogodio je sinoć u 23.07 časova region Berkovića, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.. Na jednu kuću u Stocu prilikom zemljotresa obrušila se stijena te je djevojka E.S. (1994) preminula nakon zadobijenih povreda.

Filter 2019