Tue. May 17, 2022
ћирилица /латиница

Херцеговачко тло не мирује: Неколико мањих земљотреса током ноћи

Фото: Анадолија

Извор: Глас Српске

Након првог, јачине 5,7 степени по Рихтеру, у Херцеговини је током ноћи забиљежено још неколико земљотреса слабијег интензитета.

Најјачи је био јутрос у 4.20, који је имао јачину 4,4 степена по Рихтеру. У 2.59 забиљежена је јачина 4,3 степена, у 2.02 био је јачине 2,6 степени, а у 1.55 јачина му је била 2,9 степени по Рихтеру. Епицентри свих земљотреса били су у близини Стоца.

Само неколико минута након првог, забиљежен је и земљотрес јачине 3,1 степен по Рихтеру. Његов епицентар је био 23 километра југоисточно од Невесиња на дубини од два киломера.

Око сат времена касније догодио се још један потрес на овом подручју. Према подацима ЕМСЦ-а био је јачине 3,9 степени. Епицентар посљедњег потреса је био 18 километара сјевероисточно од Стоца на дубини од 10 километара. 

Начелник Љубиња Стево Драпић изјавио је да у тој општини нема повријеђених, а причињена је велика материјална штета.


“Објекти су претрпјели озбиљну материјалну штету, поготово зграда општине, и питање да ли ће се у њима моћи и боравити и на који начин, јер је она грађена још за вријеме Аустругарске монархије”, нагласио је Драпић гостујући  у  Јутарњем програму РТРС-а.

Новинар “Гласа Српске” јавља да је у Берковићима током цијеле ноћи подрхтавало тло и да су становници одлазили у аутомобиле због страха од обрушавања својих домова. За сада нема званичних информација о повријеђенима и материјалној штети причињеној у овој општини.

Према подацима Републичког сеизмолошког завода Србије на подручју Херцеговине регистровано чак 30 подрхтавања тла током ноћи.

Земљотрес снаге 5,8 степени по Рихтеру погодио је синоћ у 23.07 часова регион Берковића, објавио је Републички хидрометеоролошки завод.. На једну кућу у Стоцу приликом земљотреса обрушила се стијена те је дјевојка Е.С. (1994) преминула након задобијених повреда.

Filter 2019