Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Francuski ambasador u posjeti vrtiću “Patrijarh Pavle”

Izvor: Srna

Ambasador Francuske u BiH Kristin Tudik posjetila je danas, povodom Dana planete Zemlje, Predškolsku ustanovu “Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je posadila drvo magnolije.
Tudikova je rekla da bi ljudi trebalo svaki dan da naprave neki mali gest na Planeti, u smislu očuvanja životne sredine, te dodala da je Francuska, na svjetskom nivou, pokretač i zagovornik aktivnosti koje se odnose na borbu protiv klimatskih promjena.

“Sadnja drveća je nešto čime pomažemo prirodi da se obnovi. U svakom slučaju, priroda se sama obnavlja, ali je dobro da i mi tome pripomognemo i to na ovakav način”, rekla je Tudikova novinarima.

Francuskog ambasadora je dočekao načelnik opštine Jovan Katić koji je rekao da je današnja posjeta Tudikove uvod u bolju saradnju opštine i Ambasade, s ciljem poboljšavanja kulturnog života na području Istočnog Novog Sarajeva.

Katić je rekao da je riječ o njenoj prvoj zvaničnoj posjeti Istočnom Novom Sarajevu povodom donacije 10 stabala javora posađenih u dvorištu ovog vrtića.

“Ovo je i zvanično obilježavanje Svjetskog dana planete Zemlje, ali i nastavak ozelenjavanja opštine”, rekao je Katić i podsjetio da je u ovoj godini posađeno 230 stabala na teritoriji Istočnog Novog Sarajeva.

On je dodao da bi na jesen trebalo da bude posađeno dodatnih 150 do 200 stabala, kako bi do kraja 2024. godine taj broj bio iznosio oko 1.500.

Direktor vrtića Nikola Ašanin zahvalio je francuskom ambasadoru na donaciji sadnica.

“Naša ustanova je nova, tek izgrađena i mi nemamo prirodnog hlada koji će zaštiti djecu u vrućim, ljetnim mjesecima, što im skaćuje vrijeme boravka napolju. Trebaće godine da porastu ove krošnje, ali se nadamo da će biti dovoljno velike da zaštite djecu od sunca”, poručio je Ašanin.

Filter 2019