Француски амбасадор у посјети вртићу “Патријарх Павле”

Извор: Срна

Амбасадор Француске у БиХ Kристин Тудик посјетила је данас, поводом Дана планете Земље, Предшколску установу “Патријарх Павле” у Источном Новом Сарајеву, гдје је посадила дрво магнолије.
Тудикова је рекла да би људи требало сваки дан да направе неки мали гест на Планети, у смислу очувања животне средине, те додала да је Француска, на свјетском нивоу, покретач и заговорник активности које се односе на борбу против климатских промјена.

“Садња дрвећа је нешто чиме помажемо природи да се обнови. У сваком случају, природа се сама обнавља, али је добро да и ми томе припомогнемо и то на овакав начин”, рекла је Тудикова новинарима.

Француског амбасадора је дочекао начелник општине Јован Kатић који је рекао да је данашња посјета Тудикове увод у бољу сарадњу општине и Амбасаде, с циљем побољшавања културног живота на подручју Источног Новог Сарајева.

Kатић је рекао да је ријеч о њеној првој званичној посјети Источном Новом Сарајеву поводом донације 10 стабала јавора посађених у дворишту овог вртића.

“Ово је и званично обиљежавање Свјетског дана планете Земље, али и наставак озелењавања општине”, рекао је Kатић и подсјетио да је у овој години посађено 230 стабала на територији Источног Новог Сарајева.

Он је додао да би на јесен требало да буде посађено додатних 150 до 200 стабала, како би до краја 2024. године тај број био износио око 1.500.

Директор вртића Никола Ашанин захвалио је француском амбасадору на донацији садница.

“Наша установа је нова, тек изграђена и ми немамо природног хлада који ће заштити дјецу у врућим, љетним мјесецима, што им скаћује вријеме боравка напољу. Требаће године да порасту ове крошње, али се надамо да ће бити довољно велике да заштите дјецу од сунца”, поручио је Ашанин.

Filter 2019