Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Филмотека посвећена Здравку Велимировићу

Извор: Срна

Априлска “Филмотека”, коју организује у два наредна дана, Кинотека Републике Српске посвећена је једном од најпознатијих југословенских филмских стваралаца Здравку Велимировићу.

Први на програму је филм “Двобој за јужну пругу” из 1978. године, а главне улоге тумаче Драгослав Бојанић, Воја Мирић и Нада Спасојевић.

“Партизански филм о дуготрајном и исцрпљујућем двобоју за моравску и нишку пругу – главне Хитлерове путне артерије за снабдијевање трупа на Медитерану и источном фронту. Против Њемаца, Бугара и домаћих издајника се подигао у борбу народ јужне Србије нападајући окупаторе са слободних територија и из непријатељске позадине”, наводи се у саопштењу Кинотеке Српске.

Друге вечери, у четвртак, 28. априла на програму је играни филм “Доротеј” из 1981. године.

Филм је снимљен према познатом истоименом роману Добрила Ненадића из 1977. године, а сценарио потписују Борислав Михајловић Михиз, аутор романа Ненадић и редитељ Велимировић.

Успјешна филмска адаптација једног од најчитанијих романа српске књижевности донијела је на велики екран историјску драму с почетка 14. вијека у којој се преплићу приче о доброти, људскости и љубави с једне и сплеткама у борби за власт у манастиру и на властелинском двору с друге стране.

Редитељ и сценариста Здравко Велимировић рођен је 11. октобра 1930. на Цетињу, а умро 2005.

Режирао је више од 40 филмова од средине педесетих година 20. вијека, међу којима су и играна, документарна и краткометражна остварења. Био је и редитељ ТВ серија, радио драма и позоришних представа.

Велимировић је дипломирао режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, као и на Високој школи у Паризу.

Био је редован професор режије на Факултету драмских уметности у Београду, а једно вријеме и декан ФДУ. Такође, предавао је као ванредни професор на Универзитету Квебека у Монтреалу.

Био је и редован члан Црногорске академије наука и умјетности од 2003. године.

Као активан филмски радник, био је и друштвено веома ангажован – залагао се не само за бољи положај филмских стваралаца, већ и за мјесто и достојанство професије, филмске умјетности у вихору историјских збивања.

Уз друге активности, бавио се и умјетничком фотографијом, а својим дјелима, како је и сам једном приликом написао, борио се за људскост, достојанство, љепоту и доброту.

Филмови ће бити приказани у амфитеатру Економског факултета Пале у 19.00 часова, а улаз је слободан.

Filter 2019