Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Филип Његовановић тројком донио побједу Соколовима

Извор: sportdc.net

Kошаркаши Славије из Источног Сарајева савладали су у Бијељини Будућност са 80:78 тројком Филипа Његовановића у посљедњим секундама.

Оно о чему је Александар Дамјановић и причао у најави утакмице, те прве утакмице у серији доигравања увијек буду некако тешке, нимало лијепе за око и притисак обузме играче. Будућност се некако боље носила са том тежином, а Славији је након почетних 2:0 поенима Дарка Дамјановића требало времена да ухвате неку радну температуру и заиграју онако како знају.

Будућност је прешла у водство и отишла на 10:4, но Славија успјева да се врати на 10:8, да би два плус један поенима Џафића Будућност одбила тај налет. Јосип Панџа на 3:55 минута до краја прве четвртине уводи Луку Јовановића, а овај улази у невјероватну серију од 11 везаних поена и Будућност се пење на двоцифрену разлику, 24:12, а на паузу одлазе са 26:13. 

Гдје је Будућност стала у првој четвртини, ту су наставили и у другој, те имају и максималних +18, 31:13. Тада се буди Славија и мало по мало Соколови долазе на једноцифрену предност поново, а поенима Матије Шеховца на тридесет секунди до краја долазе на -7, 44:37. Ипак, Миливоје Божовић тројком враћа Будућности +10 и Бијељинци на одмор иду са двоцифреном предношћу, 47:37.

Трећи период припада апсолутно Соколовима. Мало по мало Славија се враћа у потпуности у игру, те када је погодио Филип Његовановић на пет минута до краја треће четвртине Славија је пришла никад ближе, на -2, 51:49. У трећој четвртини слободна бацању су једино одржавала у предности Будућности. Славија је стисла одбрану, онако како зна, а Будућност није имала рјешење, па је са линије слободних бацања зарађивала поене. У посљедње четири минуте погодили су седам слободних бацања и то су њихови једини поени у том дијелу игре, па се у 4/4 улази са +5 за домаће, 63:58.

Славија је и у 4/4 наставила да врши притисак на Будућност, а када је Филип Његовановић погодио тројку дошли су на само пола коша заостатка, 64:63. Харис Ћуревац ставља тројку на тројку, а онда и Лука Јовановић погађа оба бацања и серијом 5:0 Будућност одбија тај налет Славије, али Соколови су вечерас били одлучни да добију ову утакмицу.

Његовановић, Елез и Дарко Дамјановић враћају тим из Источног Сарајева на -1, 71:70. Наставило се играти у серијама, Динко Пељто и Харис Ћуревац постижу поене за 75:70, па на четири и по минуте до краја Александар Дамјановић зове тајм-аут.
Дао је он резултате, након лијепо израђене акције Дарко Дамјановић постиже лаке поене, а онда и Душан Елез за 75:74. Имала је Славија након тога и напад да поведе, но умјесто тога Миливоје Божовић је половичан са линије слободних бацања и Будућност на двије минуте до краја има +2, 76:74. Елез у наредном нападу узвраћа истом мјером и опет је -1, 76:75.

Небојша Еркић покушава да ‘сазида’ испод коша, одбрана Славије је опет на нивоу, а послије једне ничије лопте, судије показују да се лопта вратила у поље одбране и Славија је кренула у нови напад за водство, но Божовић краде лопту, али и промашују тај напад домаћи да би серију промашаја наставили и гости, па се у посљедњу минуту улази са -1. Послије промашаја Хариса Ћуревца за три поена, Миливоје Божовић је у скоку, а судије показују два бацања. Оба је промашио Божовић, а Филип Његовановић је у нападу Славије фаулиран на продору, па је плејмејкер Соколова имао два бацања да преведе Славију у водство, што је и урадио и Славија је повела послије почетних 2:0 са 77:76 на тачно напад до краја.

Јосип Панџа је на 24 секунде до краја звао тајм-аут да нацрта својим играчима акцију. Лијепа је то акција била Ћуревца, Пељте и Божовића, коју завршава овај први за 78:77 на 17 секунди до краја и препушта Александру Дамјановићу да на тајм-ауту црта напад Соколова за ново водство. Филип Његовановић је узео лопту у своје руке и погодио далеку тројку за 80:78 и побједу Соколова.

Најефикаснији у побједничком тиму био је управо Његовановић са 22 поена, а Елез је постигао 19. Kод домаћих, Харис Ћуревац је са 18 био најефикаснији, Божовић је убацио 16, Јовановић 15 од чега 13 у првој четвртини, а Пељто је уписао дабл-дабл од 14 поена и 10 скокова.

Filter 2019