Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

У Источном Сарајеву обиљежено 30 година од формирања ВРС

Извор: РТРС, фото: Град Источно Сарајево

Служењем парастоса у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији и полагањем вијенаца на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу обиљежено је 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Више од 4.200 припадника Сарајевско-романијског корпуса на вјечној је стражи на Малом Зејтинлику, јер су херојски бранили и одбранили српски народ и Сарајевско-романијску регију када је то било најпотребније. Из борачке организације кажу да се то не смије заборавити.

Трећи пјешадијски Република Српска пук баштини традицију Војске Републике Српске и њеног народа.

– Данас се налазимо на територији Источног Сарајева, гдје смо били на литургији у манастиру на Романији затим смо обавили помен на овом светом мјесту чиме смо одали почаст херојима и најбољим од нас који су својим животима поплочали пут слободе који ми данас уживамо – рекао је командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Милорад Крајшумовић.

Након полагања вијенаца на улицама Источног Сарајева дефиле Трећег пјешадијског пука са некада ратним, а данас заставама мира.

– Војска Републике Српске је урадила свој посао часно и поштено. Успјела је да одбрани територију и сав народ који живи на подручју Републике Српске. Морамо бити свјесни да је Република Срфпска заслуга поред осталога свог народа који је био у Српској, а она се остварила кроз јуначку борбу ВРС – рекао је замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић.

– Данас у миродобским условима треба да се подсјетимо и пренесемо млађим генерацијама и да укажемо на жртву која је плаћена људским живота. Више од 24 хиљаде погинулих, много рањених и демобилисаних, они су своје животе дали да би ми били на овом простору Источног Сарајева гдје је Република Српска стварана – изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Поред команде Трећег пјешадијског Република Српска пука, обиљежавању су присуствовали војници Другог пјешадијског батаљона из Билеће, који припадају Трећем пјешадијском Република Српска пуку Оружаних снага БиХ. Из Источног Сарајева послали су поруку мира и трајног опредјељења да живимо у слободној Републици Српској .

Filter 2019